EDUCAŢIE/CULTURĂ, Uncategorized

Muzeu dedicat Primului Război Mondial, inaugurat la UBB Cluj-Napoca

Universitatea ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca inaugurează luni, 20 ianuarie 2020, un muzeu dedicat Primului Război Mondial. În cadrul ceremoniei de inaugurare va fi vernisată expoziția permanentă de desene realizate pe front de către pictorul băimărean Alexandru Duma (1887-1916), soldat în armata austro-ungară și decedat pe câmpul de luptă. La inaugurarea muzeului va lua cuvântul acad. prof. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității Babeș-Bolyai.

,,Vizitatorii vor afla detalii despre biografia, opera și itinerarul artistului pe front cu ajutorul unei platforme digitale create special pentru acest muzeu, vor descoperi în desenele expuse diverse aspecte ale vieții militare –  de la evenimentele cotidiene din spatele frontului la momentele mai mult sau mai puțin tensionate din tranșee sau din spital – și vor putea experimenta atmosfera Marelui Război prin intermediul unui film VR inclus în expoziția permanentă a muzeului. Pe viitor, sala multimedia a Muzeului Alexandru Duma va găzdui activități destinate studenților și elevilor, precum și altor categorii de public interesate de Marele Război” anunță UBB printr-un comunicat de presă.

Sediul muzeului va fi în una dintre clădirile acestei universități, pe str. Calea Moților, nr. 11, et V, sala 502. În timp, patrimoniul Muzeul Primului Război Mondial va fi îmbogățit cu obiecte, scrisori și alte materiale donate de colecționari. Instituția va găzdui activități dedicate Primului Război Mondial și alte activități dedicate publicului larg, în special elevilor și studenților.

Muzeul va putea fi vizitat în mod gratuit, de luni până vineri, în intervalul orar 9.30-13.30.

Sursă foto: adevarul.ro