Noaptea Muzeelor consemnează un record în ceea ce priveşte participarea

Ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor consemnează un record în ceea ce priveşte participarea – mai mult de 60 de instituţii partenere în Bucureşti şi evenimente în 36 de judeţe, a anunţat miercuri managerul manifestării, Dragoş Neamu.

„Cel mai mult mă bucură că în fiecare ediţie avem consemnat un record în ceea ce priveşte participarea. Anul acesta în Bucureşti avem mai mult de 60 de instituţii. Avem muzee, în primul rând, dar avem şi prieteni ai muzeelor, respectiv librării, galerii, filarmonici, opere, teatre, arhive, studiouri de creaţie, start-up-uri, spaţii care experimentează, tot felul de creativi care vin cu tot felul de surprize artistice, tot felul de experimente, tot felul de inovaţii, jucându-se într-un fel sau altul cu tehnologiile. O să vedeţi peste tot în Bucureşti tot felul de spaţii urbane, camere urbane pline de astfel de experimente. De asemenea o să avem un cartier creativ care se dezvoltă anual”, a declarat Dragoş Neamu, într-o conferinţă de presă susţinută la Muzeul Recordurilor Româneşti, unul dintre spaţiile care participă pentru prima dată la Noaptea Muzeelor.

El a precizat că din totalul celor 42 de judeţe vor participa la eveniment 36, Neamu subliniind că oferta instituţiilor din ţară participante a început să se „uniformizeze valoric” cu oferta instituţiilor din Capitală.

„Avem 36 de judeţe din 42 şi este un record de participare. (…) Ceea ce am observat citind cu atenţie programul este faptul că a început să se uniformizeze valoric şi oferta între Bucureşti şi restul ţării. Dacă acum câţiva ani totuşi erau diferenţe destul de apreciabile la nivelul calităţii şi al experimentelor, şi al noutăţii care se propunea de Noaptea Muzeelor, acum nu se mai întâmplă lucrul acesta. Văd tot felul de isprăvi şi de intervenţii foarte interesante peste tot. Am văzut că este un muzeu al cineastului amator în Reşiţa, am văzut că şi în Timişoara şi Cluj sunt tot felul de actori multiplicatori ai informaţiei noastre şi organizatori locali, care propun în spaţiile lor neconvenţionale tot felul de lucruri interesante”, a mai spus managerul evenimentului.

Dragoş Neamu a subliniat şi participarea la eveniment a trei memorialuri ale represiunii comuniste – Piteşti, Gherla şi Bihor -, care vor putea fi vizitate pe 18 mai.

„La nivel naţional, un lucru care m-a impresionat şi pe care ţin foarte mult să îl precizez este faptul că anul acesta avem branşate la circuitul naţional aceste spaţii ale memoriei comuniste, ale opresiunii comuniste, participă Memorialul de la Piteşti, de la Gherla şi Bihor. E o parte a istoriei noastre recente despre care trebuie să ştim. Aceste trei spaţii îşi deschid porţile şi îi invit pe toţi cei care pot să le viziteze”, a afirmat el.

Potrivit lui Neamu, „Noaptea Muzeelor a devenit mai mult decât Noaptea Muzeelor, este un fel de festival al creativităţii”, el amintind că au fost primite propuneri pentru evenimente de la licee, filarmonici şi diverse alte spaţii.

Organizatorii au anunţat că la ediţia din acest an există o serie de spaţii nou intrate în circuitul Nopţii Muzeului, printre care se numără Muzeul de Artă Recentă (MaRE), Muzeul Recordurilor Româneşti, Muzeul Tablourilor în Mişcare, oferit Qreator, dar şi Cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

„Sperăm ca prin Noaptea Muzeelor să convingem autorităţile statului că sectorul cultural, cultura trebuie subvenţionată sau trebuie încurajată cu fondurile acelea care se alocă, cât se alocă, cu acele mecanisme de finanţare, atâtea câte sunt şi de amplitudinea pe care o ştim, să acorde această subvenţie şi această finanţare sută la sută”, a mai spus Dragoş Neamu.

Gabriel Soare, coordonatorul Muzeului Recordurilor Româneşti, i-a invitat pe bucureşteni să viziteze noul muzeu, precizând că vor avea ocazia să vadă colecţii de fiare de călcat, tirbuşoane, maşini de scris, aparate muzicale, maşini de cusut, telefoane, telegrafe.

„Le propunem vizitatorilor să descopere colecţia noastră de fiare de călcat – cea mai mare colecţie din lume atestată internaţional şi certificată – cu peste 35.000 de exponate, toate diferite. (…) În acest muzeu mai avem şi alte colecţii, unele dintre ele sunt de asemenea atestate internaţional ca fiind cele mai mari din lume, vorbesc despre colecţia de tirbuşoane, care are peste 30.000 de exponate, despre colecţia de trivete (suportul fierului de călcat) care numără peste 15.000 de exponate. Pe lângă aceste colecţii mai avem şi o colecţie importantă de aparate foto vechi – peste 5.000 de exponate – şi de asemenea avem şi o serie de colecţii ceva mai micuţe, având undeva la 1.000 de exponate, altele mai mici cu 200 – 300 de exponate, printre acestea se numără o colecţie de maşini de scris, de aparate muzicale, maşini de cusut, telefoane, telegrafe şi multe alte colecţii”, a spus el.

Lista completă a tuturor muzeelor şi spaţiilor participante la Noaptea Muzeelor este afişată pe site-ul www.noapteamuzeelor.org şi pe pagina de facebook https://www.facebook.com/noapteamuzeelor/.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.