LIFESTYLE, Uncategorized

O casă tradițională din Sălaj, veche de aproape 200 de ani, atrage turiști din întreaga lume

În localitatea Răstoci, comuna Ileanda, se află singura casă tradițională cu acoperiș din paie locuită din Sălaj. Construită pe un teren în pantă, căsuța are o încăpere de locuit (sub care se află o pivniță), tindă și prismă, fără stâlpi, pe laturile de est și de sud.

Atât exteriorul, cât și interiorul casei sunt foarte bine păstrate, datorită proprietarului, Iuliana Câmpean (cunoscută ca ,,tanti Iulica”) ajunsă la venerabila vârstă de 94  de ani. Spectaculoasă la exterior, căsuța include două componente originale de mare valoare și foarte rare în prezent, în țara noastră: cuptorul cu horn arhaic (vatra liberă) și băbătia din tindă, sub care era evacuat fumul. De asemenea, în căsuță este prezent și mobilier original de la începutul secolului XX.

Ineditul căsuței atrage zilnic vizitatori din țară și străinătate, iar tanti Iulica îî primește bucuroasă, mai ales că nu are copiii care să o caute. ,,Eu cred că nu este zî (zi ? n.r.) să nu oprească mașini să o fotografieze. Anul trecut, într-o duminică, am avut din Austria 20 de studenți care au vrut tăți să se pozeze cu mine. De multe ori zâc: asta-i vila me’. Degeaba, că oriunde ar fi o casă sau o vilă, nu mere nimeni să o fotografieze. Mulți mi-au spus că să pun taxă la intrare, dar mie-mi pare bine că mă caută cineva, nu să plătească“, declara ziarelor locale, anii trecuți, proprietara casei.

În anul 2017, căsuța cu acoperiș din paie, cunoscută sub numele de ,,Casa morarului”,  a fost inclusă pe lista monumentelor istorice.  ,,O casă acoperită cu paie, veche de aproape două secole, și-a găsit recent locul cuvenit pe lista monumentelor istorice. Construită pe fundație din piatră, cu liant de pământ, casa are pereți din bârne de lemn prinse în cheutori, fiind acoperiți cu lipitură de pământ și pleavă, atât în interior, cât și în exterior.

La cei 92 de ani ai săi, actuala proprietară a casei este bucuroasă să își primească oaspeții. Așa că, dacă în această vară veți ajunge în satul Răstoci, comuna Ileanda, județul Sălaj, nu ezitați să treceți pragul ,,Casei morarului” și să îi dați binețe lui “tanti Iulica”, păstrătoare a unor tradiții cu care încă ne mai putem mândri” a scris Mircea Diaconu pe Facebook, în momentul în care mica căsuță a ajuns monument istoric.

Sursă foto: Radio România Cluj