Uncategorized

O turmă de zimbri în libertate înfruntă gerul unei dimineți liniștite în Parcul Natural Vânători Neamț. VIDEO

de Mihai Sărmășan

Parcul Natural Vânători Neamț este singurul loc din Europa în care există concomitent zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate, acest parc fiind introdus în prestigiosul ”Top 100 de destinații sustenabile”, clasament internațional realizat de experți internaționali în turism sustenabil.

Timp de două secole, zimbrii au dispărut din fauna României, până în 1958, când au fost aduse în țară câteva exemplare.

Specialiștii Romsilva din cadrul Parcului Natural Vânători Neamț au eliberat acum șase ani primele exemplare de zimbru în natură, iar în prezent, numărul acestora a crescut la 38 de exemplare, inclusiv 14 născuți în libertate.

Turmele de zimbri liberi și-au extins arealul la câteva zeci de mii de hectare. În semilibertate se află alte 13 exemplare de zimbru și 3 viței născuți anul trecut, iar în captivitate alte 7 exemplare.

Specialiștii Romsilva eliberează noi exemplare de zimbru în fiecare an, în urma unui proces îndelungat de selecție și acomodare.

Parcul Natural Vânători Neamț, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și natural administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în nordul județului Neamț. Se întinde pe o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare păduri, pe versanul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.

Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la #Bucșani #Hațeg și #VânătoriNeamț cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.

Credit video: Facebook ROMSILVA via Irimia Marius Ioan, Parcul Natural Vânători Neamț