Uncategorized

Obiective americane atacate în Irak. Ambasador iranian: ,,Va urma o răzbunare dură”

Zona Verde din Bagdad, unde se află ambasade, inclusiv Ambasada SUA și o baza militară americană din Irak au fost ținta unor atacuri cu rachetă, sâmbătă seara. Atacul a fost revendicat de grupările pro-Iran din Irak care au jurat să răzbune moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis de americani în apropierea aeroportului din Bagdad. În același atac a fost asasinat și  Abu Mahdi al-Muhandis, omul Iranului şi numărul doi al Hashd al-Shaabi (coaliţie de paramilitari irakieni pro-iranieni).

În timp ce președintele SUA, Donald Trump, a declarat că l-a ucis pe generalul iranian pentru a preîntâmpina un război, oficialii iranieni vorbesc de răzbunarea morții generalului. Astfel, potrivit AFP citat de Digi 24, ambasadorul Iranului la ONU, Majid Takht Ravanchi, a declarat că SUA a comis un act de război, Foto arhivă: Guliver/Getty Imagesși că: ,,Va exista cu siguranţă o răzbunare, o răzbunare dură. Răspunsul la o acţiune militară este o acţiune militară. Cine, când şi unde o va face, viitorul o va spune“, a declarat acesta.

Americanii au început un conflict militar asasinând printr-un act terorist unul dintre principalii noştri generali. În acest caz, ce poate face Iranul? Nu putem rămâne tăcuţi, trebuie să acţionăm şi vom acţiona”, a adăugat acesta.Pentru a face față eventualelor represalii din partea Iranului, SUA a dislocat efective militare suplimentare în Irak pentru a proteja diplomații și militarii americani aflați pe teritoriul acestui stat.

Foto arhivă: Guliver/Getty Images