DIN TRANSILVANIA

Operație complexă realizată cu succes la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. FOTO

Noua aparatură cu care a fost dotat Spitalul Județean își demonstrează deja utilitatea. Medicii specialiști neurochirurgi Andrei Farcaş-Rotariu și Leaț Florin au realizat cu succes o operație de îndepărtare a unei tumori cerebrale cu ajutorul noului ecograf.

Acesta este un ecograf de maximă complexitate folosit intraoperator pe cale deschisă și laparoscopică configurat cu modul de fuziune și multiple sonde.

Este un ecograf util, cu care am putut să lucrez foarte bine, iar cu ajutorul său s-a putut verifica intraoperator, pre și post rezecție tumorală, abordul optim al acesteia, fără a afecta țesutul sănatos din jur, tumora fiind în zona motorie (responsabilă de motilitate contralateral), a spus medicul neurolog Andrei Farcaş-Rotariu

Investiția a costat de 800.000 lei ( 168,261.65 euro), fiind realizată prin colaborarea dintre Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Ministerul Sănătăţii.

Mai mult, așa cum precizează și dr. Radu Elisei, “acest ecograf este extrem de necesar într-un Bloc Operator Centralizat, cum avem noi la Bistrița, deoarece va fi utilizat de către toate specialitățile chirurgicale care au intervenții, de la neurochirurgie, ORL, chirurgie plastică, pediatrică și chiar și ortopedie.

Este o tehnologie nouă, cu o imagine mai bună, cu mai multe sonde pentru ecografie și sonde pentru chirurgie.
În plus, se poate face biopsia unei tumori, doar folosind acest ecograf, deci fără să fie nevoie de o intervenție chirurgicală.”

sursa: Facebook Emil Radu Moldovan