Uncategorized

Orașul Cluj-Napoca a sărbătorit 75 de ani de la eliberarea de sub ocupația horthystă

Cel mai mare oraș al Transilvaniei, Cluj-Napoca a fost eliberat de sub ocupația horthystă la data de 11 octombrie 1944. Pentru a marca 75 de ani de la acest eveniment, în Cimitirul Militar  Cluj-Napoca a avut loc o ceremonie militară și religioasă de cinstire a memoriei ostașilor care s-au jertfit în luptele de eliberare a orașului.

Am adus un omagiu bravilor înaintași care au luptat împotriva trupelor germano-ungare în ultima parte a celui de-Al Doilea Război Mondial și au învins, eliberând Transilvania de Nord. Onor, salve de armă, coroane de flori, rugăciuni înălțate către cer și gânduri îndreptate spre trecut. Toate acestea au fost închinate bravilor ostași care și-au dat viața pentru țară, pentru libertatea noastră. Jertfa lor nu va fi niciodată uitată. Cinste și onoare eroilor acestui pământ!”, se arată într-un comunicat al Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”.

La eliberarea Clujului au participat ostașii  români din Divizia 18 Infanterie, Divizia 2 Munte și cei sovietici din Corpul 104. Pentru a evita să fie încercuite în oraș, trupele germane și ungare s-au retras din Cluj în ziua de 11 octombrie, distrugând în retragere podurile de peste Someș și obiective industriale din oraș. Intrarea armatelor eliberatoare în oraș s-a făcut prin cartierul Mănăștur, în 11 octombrie 1944, în jurul orei 9,30.

În economia luptelor din septembrie-octombrie 1944, eliberarea Clujului, cel mai important centru urban al Transilvaniei, reprezenta nu doar un obiectiv militar propriu-zis, ci, mai ales, un indicator al înclinării definitive a balanței în favoarea forțelor românești în lupta justă de eliberare a teritoriului național împotriva celor germano-ungare, din ultima parte a celui de-Al Doilea Război Mondial. În «Operațiunea Cluj» au participat 7 divizii ale armatei române și două divizii sovietice”, se arată în  comunicatul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Sursă foto. mapn.ro

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare, mulţime, copac şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni în picioare, copac, mulţime, pantofi şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 7 persoane, oameni în picioare, copac şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 10 persoane, oameni în picioare şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare şi în aer liber