DIN TRANSILVANIA, EDUCAŢIE/CULTURĂ, Uncategorized

Cum erau instruiți tinerii năsăudeni în timpul pandemiei de variolă (1874): ,,Să se ferească de răcire și să întrebuințeze spălare de grumazu”

De-a lungul timpului, județul Bistrița-Năsăud nu a fost ferit de numeroase pandemii care au afectat omenirea. Astfel, marea pandemie de variolă din anii 1870-1874, cu originea în Franța, care a provocat cel puțin 500000 de decese în întreaga lume, a afectat și județul Bistrița-Năsăud. Stau mărturie, în acest sens, documente din fondul Gimnaziului Greco-catolic din Năsăud (actualul Colegiu Național ,,George Coșbuc”) publicate de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.

Iată ce spun aceste interesante documente:

,,În anul 1874, la Gimnaziul Greco-catolic de la Năsăud (actualul Colegiu “George Coșbuc”) s-a înființat “Fondul pentru ajutorarea elevilor morboși”, în vederea sprijinirii elevilor bolnavi și lipsiți de mijloace materiale. Sumele fondului proveneau dintr-o taxă de înscriere pe care o plătea fiecare elev în fiecare an, în valoare de 50 de cruceri sau crăițari și din sumele de bani strânse la cele două baluri care erau organizate în fiecare an, de 4 octombrie (data înființării gimnaziului) și al doilea în timpul “carnavalului de iarnă”. La Gimnaziul era un medic care urmărea starea de sănătate a elevilor și întocmea un raport, de asemenea erau făcute recomandări pentru prevenție.


Astfel din Adresa 229 din 1874, aflăm ca trebuia “instruită tinerimea ca să se ferească de răcire și toată ziua să întrebuințeze gargarisime/ spălare de grumazu/ din una soluțiune de oțietu tare de vin sau oțietu aromatic în apă curată” și se cerea ca “tinerimea să își spună fiecare de îndată ce observă alterarea grumazului să recerce adjutorul medical.”


Din Adresa judelui procesual din 1881, aflăm că de 8 zile nu se mai înregistrase niciun caz de vărsat (variola)”. 

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.