Uncategorized

Parlamentarii fac afaceri bănoase cu statul

Parlamentarii fac afaceri bănoase cu statul, iar asta o dovedesc mai multe documente apărute în presă. Puțini sunt cei care admit că sunt implicaţi în business-uri cu autoritățile. Iar cei mai mulţi fac afaceri prin interpuşi sau cu ajutorul rudelor. Este vorba despre contracte ce depăşesc 260 de milioane de lei, informează B1 TV.

Presa centrală prezintă două liste ale adevărului. Prima dintre ele îi vizează pe deputații care, în opinia jurnaliștilor, ar face afaceri cu statul prin diverse firme. Sunt menţionate 22 de nume de deputați. Cei mai mulți dintre ei, 12 la număr, sunt însă de la PSD.

Lista senatorilor care fac business-uri cu statul este la fel de stufoasă. 13 senatori, printre care social-democrații Niculae Bădălău și Dragoș Benea ştiu să se ,,învârtă” în relaţia cu statul.

Ei bine, din 464 de aleși, doar 35 au declarat oficial că ei sau membri ai familiilor lor fac bani din afaceri cu statul.

Iar aleşii spun că este perfect legal pentru că firmele nu sunt administrate de ei.

Pe lista ‘norocoșilor’ se regasește deputata PSD Eliza-Mădălina Ștefănescu, prin firma soțului ei, care a încasat din prestări servicii aproape 18 milioane de lei, de la primării din județul Dolj, Consiliul Județean Dolj și AJOFM Dolj, potrivit libertatea.ro.

De asemenea, firma părinților deputatei Ionela Dobrică a luat de la primării și de alte instituții publice din Buzău peste 100 de milioane de lei.

Soția deputatului Alexandru Ioan Andrei are și ea o firmă cu încasări de peste 1,6 milioane de lei din contractele cu primăriile din județul Giurgiu.

,,Firma e de 10 ani, uitați-vă pe cifre. Nu am nicio legătură cu ea, e firma soției. Și e la vedere, nu e prin interpuși. Contractele le-a obținut prin licitație publică. Eu zic că e moral”, a afirmat Alexandru Ioan Andrei.

Legea le interzice parlamentarilor să conducă firme din calitatea de președinte, vicepreședinte, director, administrator sau membru în consiliul de administrație. Mulți politicieni au decis astfel să rămână acționari în firmele pe care le aveau. În decembrie 2017, deputații au adoptat și o modificare a legii care le permite să aibă dreptul la afaceri ca persoană fizică autorizată.

foto: cotidianul