LIFESTYLE, Uncategorized

Peisaje superbe cu Masivul Vlădeasa din Munții Apuseni. FOTO

Distribuire articol:

de Mihai Sărmășan

Prietenul și colaboratorul nostru, Albert Gavrilă, a făcut la începutul acestei săptămâni un periplu în masivul Vlădeasa din Munții Apuseni unde a imortalizat frumoasele peisaje de iarnă din această zonă.

Vârful Vlădeasa este cel mai înalt vârf din Masivul Vlădeasa, atingând altitudinea de 1836 m. Culmea e formată din 2 vârfuri, Vlădeasa și Vlădeasa Sud, aflate la o distanță mică unul de celalălt și aproximativ la aceeasi altitudine. Prezintă urme de periglaciațiune pe latura sudică a vârfului, ba mai mult, o mică urmă de căldare glaciară neformată în coborâre de pe vârf la Pietrele Albe. Oferă largi priveliști asupra Stanei cu vf. Buteasa, Padișului și Bihorului, Muntelui Mare și chiar asupra depresiunii Huedin; în zilele de decembrie, cand norii sunt joși si aerul de peste ei este curat, se pot vedea crestele Munților Retezat.

O ascensiune pe timp de iarnă a vârfului este recomandat să se facă pe schiuri de tură sau cu rachete de zăpada. Datorită stratului mare de zăpadă înaintarea fără aceste accesorii ar fi dificilă. În această zonă se mai găsesc multe case autentice de lemn și se mai păstrează obiceiuri tradiționale românești.

 


Distribuire articol: