Personalităţi ale Unirii de la 1918. Vasile Goldiş

Vasile Goldis a fost un dedicat pedagog, un bun om politic si membru al Academiei Romane. El este cel care a citit textul Rezolutiei Marii Adunari Nationale de la Alba-Iulia, votata in unanimitate. Prin acest document istoric se infaptuia: Romania Mare, la 1 decembrie 1918.

Vasile Goldis s-a nascut, intr-o familie de preoti, in satul Mocirla din judetul Arad, intr-o zi de 12 noiembrie, in anul 1862. Copilaria si-a petrecut-o in satele aradene Seleus, Cermei si Mocirla. Absolva Liceul Teoretic din Arad ca sef de promotie, remarcandu-se pentru deosebitele aptitudini pentru istorie, filosofie, literatura.

In anul 1881 s-a inscris la Facultatea de Litere si Filosofie, dupa care urmeaza cursurile Universitatilor din Budapesta si Viena. Cariera didactica a inceput-o la Preparandia din Caransebes, apoi s-a mutat la Brasov. Aici i-a avut colegi pe Valeriu Braniste şi Virgil Onitiu, iar printre elevi, intelectualii de mai tarziu: Octavian Goga, Sextil Puscariu, Onisifor Ghibu, Ioan Lupas s.a.

Vasile Goldis. Sursa foto: racnetul.ro
Vasile Goldis. Sursa foto: racnetul.ro

Vasile Goldis s-a remarcat ca membru al Partidului National Roman din Transilvania. In 1905, alaturi de Aurel Vlad, Ioan Suciu, Aurel Lazar, a propus sa fie adoptata o politica activa si sa fie abandonata cea veche, promovata de Budapesta si Viena. Un an mai tarziu, devine deputat in parlamentul de la Budapesta.

Tine numeroase discursuri despre libertatea nationala si incearca sa apere invatamantul romanesc de legea scolara a ministrului Appony. Datorita abordarii sale politice devine un adversar de temut in parlament, ceea ce ii va aduce esecul alegerilor din 1910.

Anul urmator, devine director al ziarului ”Romanul” din Arad, un puternic instrument de lupta al romanilor pentru infaptuirea unirii.

Delegatia Marii Uniri. Sursa foto: antena1.ro
Delegatia Marii Uniri. Sursa foto: antena1.ro

In Primul Razboi Mondial, Vasile Goldis a criticat abuzurile oficiale fata de romanii din Transilvania. In urma infrangerii monarhiei austro-ungare, membrii Comitetului Executiv al P.N.R din Transilvania, decid, la 12 octombrie 1918, redactarea unei declaratii care sa fie prezentata la Budapesta. Declaratia va fi conceputa de Vasile Goldis. Acesta este momentul care va conduce catre Marea Unire.

Iata un fragment din aceasta declaratie:

”Pe temeiul dreptului firesc că fiecare naţiune poate dispune, hotărâ singură şi liberă de soarta ei – un drept care este acum recunoscut şi de către guvernul ungar prin propunerea de armistiţiu a monarhiei – naţiunea română din Ardeal şi Ungaria doreşte să se folosească de acest drept ca, liberă de orice înrâurire străină să hotărască singură plasarea (aşezarea) ei printre naţiunile libere…”

Pe 17/30 octombrie 1918 are loc constituirea Consiliului National Roman Central care urma sa aplice masurile Declaratiei de la Oradea din 1 octombrie. CNRC era format din sase reprezentanti ai PNR – printre care si Vasile Goldis şi sase reprezentanti ai PSD. Ulterior au fost constituite garzile si consiliile nationale romane. Acestea au fost infiintate conform indicatiilor date prin manifestul ”Catre Natiunea Romana”, redactat de Vasile Goldis.

La sfarsitul lui noiembrie 1918 va fi propusa convocarea unei adunari a romanilor din Transilvania, unde sa se discute problema arzatoarea a unirii cu Romania. Tot Vasile Goldis este cel care redacteaza textul adunarii si alege cetatea istorica Alba-Iulia pentru desfasurarea evenimentului.

La 1 Decembrie 1918, Vasile Goldis va citi Rezolutia Marii Adunari Nationale de la Alba-Iulia. 1.300 de delegati, reprezentanti ai institutiilor din provinciile romanesti si peste 100.000 de romani din toate colturile Transilvaniei au venit la aceasta adunare. Sedinta a inceput dimineata cu fundal muzical din cantecul patriotic ”Pe-al nostru steag e scris unire”.

Rezolutia de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918. Sursa foto: cimec.ro
Rezolutia de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918. Sursa foto: cimec.ro

Astfel, 1 decembrie 1918 devine cea mai importanta fila din istoria romanilor, cand provinciile din tara noastra au format Romania Mare.

Aceasta zi memorabila a fost surprinsa de aparatul de fotografiat al lui Samoila Marza, fotograful roman care a realizat 5 cliesee cu multimea adunata la Alba-Iulia, printre care cateva cadre cu satenii locului natal Galtiu.

Marea Unire de la 1 decembrie 1918 surprinsa de fotograful Samoila Marza. Sursa foto: wikipedia.org
Marea Unire de la 1 decembrie 1918 surprinsa de fotograful Samoila Marza. Sursa foto: wikipedia.org
Consatenii fotografului Marii Uniri, Samoila Marza care se indreptau spre Alba-Iulia. Sursa foto: europa fm.ro
Consatenii fotografului Marii Uniri, Samoila Marza care se indreptau spre Alba-Iulia. Sursa foto: europa fm.ro

Dupa aceasta data, Vasile Goldis va ocupa diferite functii inalte: ministru al cultelor in Consiliul Dirigent; vicepresedinte al delegaţiei care a prezentat actul unirii regelui Ferdinand I, ministru in guvernul central; deputat la Radna; membru al Academiei Romane; presedinte al „Astrei”.

Si-a petrecut ultimii ani, modesti, la Arad. Se stinge din viata la 10 februarie 1934 si este inmormantat in cimitirul ”Eternitatea”.

Poetul Octavian Goga l-a numit, pe Vasile Goldis, ”parinte al patriei”.

”Națiunile trebuiesc eliberate. Intre aceste natiuni se afla si natiunea romana din Ungaria, Banat, Transilvania. Dreptul natiunii romane de a fi eliberata il recunoaste lumea intreaga, il recunosc acum si dusmanii nostri de veacuri. Dar odata scapata din robie, ea alearga in bratele dulcei sale mame. Nimic mai firesc in lumea aceasta. Libertatea acestei natiuni inseamna: Unirea ei cu Tara Romaneasca”, Vasile Goldis.

sursa: wikipedia, istoria românilor, momenteistorice.ro

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.