Uncategorized

Peste 10 000 de berze albe în România

Societatea Ornitologică Română a implementat, în perioada 25 iunie-31 iulie 2018, un proiect de numărare a efectivului de berze albe din țară. Proiectul s-a bazat pe ajutorul românilor care au descărcat aplicația ,,Uite barza!” cu ajutorul căreia au contribuit la numărarea cuiburilor de berze și a efectivelor acestei păsări.

În total, în perioada de desfășurare a proiectului au fost numărate  10.238 berze albe, cu aproape 2000 mai multe față de efectivul de anul trecut (8241).  Numărul cuiburilor de berze albe descoperite cu ajutorul aplicației folosite este de circa 3000, dintre care cele mai multe sunt în județele: Tulcea (327), Suceava (293) și Harghita (255).  La nivel de localități, cele mai multe cuiburi de berze albe sunt în Murighiol (județul Tulcea), Sânsimion (Harghita) și Aița Mate (Covasna).

Cuibul de barză albă situat la cea mai mare altitudine  (1154) se află în localitatea Beliș (județul Cluj), iar cel aflat la cea mai joasă altitudine se află în comuna Sfântu Gheroghe din județul Tulcea.  Cele mai surprinzătoare sunt două cuiburi de barză albă care au fost recenzate în București.

Cele mai multe cuiburi de barză albă se află pe stâlpii rețelelor de electricitate (1.946 de cuiburi), dar au fost descoperite cuiburi ale acestei păsări și pe case, bazine de apă și indicatoare de limită de jueț (județul Alba).

În cele 3.000 de cuiburi, recenzate în acest an, au fost numărați și puii, existând un total de 5.311 pui numărați (2,58 pui la un cuib, în medie). Cel mai mare număr de pui numărați într-un cuib de barză a fost 6 (șase), în opt cuiburi din localități diferite.

Sursă foto: Radio Cluj