Uncategorized

Peste 500 000 de români își sărbătoresc onomastica de Crăciun. Care este semnificația prenumelor Cristian și Cristina

De Crăciun, la noi în țară, în ultimele decenii, se obișnuiește ca cei ce poartă numele de Cristian, Cristina și derivatele acestora să-și sărbătorească onomastica. Conform Ministerului Administrației și Internelor, în această situație sunt peste 325 ooo de bărbași și aproape 300 000 de femei care au parte, astfel, de o bucurie, în plus, de Crăciun.

Prenumele de Cristian, Cristina sau Cristiana reproduc numele latine Christianus si Christiana, derivate de la numele lui Hristos, care în limba latina se scrie Christus și care desemna, inițial, persoanele de religie creștină, urmașii lui Cristos. În limba română, ,,Christus” a devenit ,,Christianus”, iar mai apoi, de la ,,Christianus” au apărut prenumele de Cristian și Cristina, atestate în documente în secolele XI și XII.  Numele de ,,Christos” provine de la verbul grecesc ,,chriein”  care se traduce prin ,,uns”, echivalentul ebraicului ,,mashi ha” de la care a aparut Iisus – Mesia.

Se spune că cei care poartă prenumele de Cristian și Cristiana sunt persoane altruiste, gata oricând să  ofere ajutorul celor din jur. În același timp, cei care poartă aceste prenume au firi complexe, aspirații înalte, sunt sensibili, uneori introvertiț, preferă simplitatea și au aspirații înalte.

Există voci care spun că cei care poartă prenumele de Cristian și Cristina nu ar trebui să serbeze onomastica de Crăciun, ci în 24 iulie când este prăznuită Sfânta Muceniță Hristina (nume slav pentru Cristina)