Uncategorized

Poliția poate intra cu forța în casele scandalagiilor. Legea a fost promulgată de președinte

Polițiștii vor avea dreptul de a intra cu forța în locuințele unde sunt sesizate bătăi și certuri între partaneri și pot chiar să-i evacueze pe aceștia, obligându-i ulterior să poarte sistem electronic de supraveghere.

Aceste prevederi sunt cuprinse în legea modificată privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis.

Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii. Încălcarea acestora constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la o lună la un an.

De asemenea, au fost introduse:

– obligatia autoritatilor locale de a mentine baze de date cu informatii despre servicii, centre sau alte forme de sprijin pentru victimele violentei domestice;

– obligatia de a asigura crearea si functionarea serviciilor sociale;

– ordinul de protectie provizoriu ca forma specifica de protectie a victimelor unor fapte grave de violenta domestica;

– existenta unui sistem electronic de supraveghere care sa permita verificarea respectarii obligatiei agresorului in cazul ordinului de protectie provizoriu si al ordinului de protectie.

Astfel, autoritatile administratiei publice centrale si locale competente in prevenirea si combaterea violentei domestice au obligatia de a colecta date statistice relevante, dezagregate si la intervale regulate privind cazurile de violenta domestica.

Potrivit ziare.com, aceste date sunt colectate in vederea monitorizarii functionarii serviciilor sociale destinate victimelor, precum si in vederea studierii cauzelor si efectelor violentei domestice si sunt centralizate de Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati, care are obligatia de a realiza anual un studiu national si defalcat pe judete privind violenta domestica.