Uncategorized

Postul Paștelui, cel mai lung post al anului. Ce trebuie să știe toți credincioșii

Postul Paștelui are loc înaintea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos și este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante. Oamenii mai numesc acest post și Postul Mare. Postul Mare durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor.

Duminica, 3 martie 2019, este lăsata secului de carne (Duminica Înfricoșătoarei Judecăți). Timp de încă o săptămână, creștinii mai au voie sa consume brânză.

Peste o săptămână, duminica 10 martie 2019, este lăsata secului de brânză (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai).

Din acest moment începe Postul Paștelui 2019, ce va dura până sâmbata, 27 aprilie 2019. Duminica, 28 aprilie 2019, este prima zi din Paștele Ortodox.

Postul Paștelui 2019. Dezlegări la pește

Spre deosebire de Postul Crăciunului care este mai blând și are multe dezlegări la pește, Postul Paștelui este mult mai aspru.

Zilele în care se dă dezlegare la pește sunt luni, 25 martie (Buna Vestire) și duminica, 21 aprilie (Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile).

Mai mult, în Săptămâna Mare se mănâncă numai seara, pâine și apa. Iar în Vinerea Mare se ține post negru.

Postul Paștelui 2019 – Ce să faci și ce să nu faci

În postul Paștelui nu se consumă carne sau lactate. De asemenea, credincioși trebuie să-și țină în frâu gândurile necurate. Nu este bine să faci petreceri, fapte rele sau să vorbești de rău pe cineva.

Postul Paștelui presupune curățenie sufletească.

Postul Paștelui este un îndemn spre spiritualitate, milostenie, lecturi din Biblie și alte cărți duhovnicești. Credincioșii trebuie să se spovedească în timpul Postului Mare pentru a se pregăti pentru Împărtășanie.

De asemenea, în Postul Mare se citește Canonul cel Mare. Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citește pe fragmente în prima săptămână a Postului Sfintelor Paști, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, la Pavecernita; iar în întregime se citește joi din săptămâna  a 5-a a Postului Sfintelor Paști, la Pavecernita.

În Postul Paștelui NU se fac nunți.