Uncategorized

Potrivit unui studiu finanțat de UE, Dunărea s-a scurtat cu peste 100 de km în ultimele două secole

Din cauza intervențiilor antropice, fluviul Dunărea s-a scurtat cu 134 de kilometri în ultimele două secole, scrie scrie site-ul DPA, citat de http://digi24.. Aceasta pare a fi concluzia unui studiu internațional, finanțat de Uniunea Europeană, dat publicității de autoritățile landului Bavaria din Germania.

Potrivit sursei citate, studiu, realizat de  echipă internaţională care a analizat depozitele de sedimente ale fluviului, a arătat și că Dunărea a devenit cu 40% mai îngustă de la jumătatea secolului al XIX-lea, a precizat departamentul pentru mediu al landului Bavaria.

Totodată, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste schimbări au fost provocate de intervenţiile în scopul îndreptării cursului fluviului, precum şi în urma măsurilor de protecţie împotriva inundaţiilor şi a construcţiei de baraje. În urma intervenţiilor umane, sedimentele nu s-au mai putut scurge prin Delta Dunării în Marea Neagră.

La realizarea studiului finaţat în mare parte de Uniunea Europeană au participat 14 instituţii ale ţărilor situate în regiunea Dunării (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, Serbia, România şi Bulgaria).

Dunărea are o lungime de 2860 km, dintre care 1075 la granițe sau în interiorul României. Acest fluviu curge prin 10 state și 4 capitale.
Sursă foto: https://www.tvl.ro/budapesta/