Uncategorized

Premieră în Italia. Biserica ortodoxă română din Bergamo va fi transformată în moschee. Părintele Gheorghe: ”Trăim o catastrofă!”

Șoc pentru enoriașii români din Bergamo: Asociația Musulmanilor din Bergamo le cumpără biserica pe care o folosesc ortodocșii români din 2015. Ar fi pentru prima dată în Italia când o biserică creștină s-ar transformă în moschee.

Parohia ortodoxă română a încercat din răsputeri să păstreze biserica, dar la licitație musulmanii au dat cu 9.000 de euro mai mult și au cumpărat localul, care a fost scos la licitație în 25 octombrie și oferta cea mai mare a fost cea a islamicilor, cu 418.700 euro.

Astfel o vor transforma în moschee, ocolind legea regională aprobată de Lega, care interzice construirea de moschei. Edificiul este deja loc de cult, deci nu va încălca așa-zisă lege anti-moschei din regiune.

«Trăim o catastrofă», a recunoscut, pentru cotidianul „Eco di Bergamo”, părintele Gheorghe Veleșcu, parohul parohiei „Sfântul Apostol Toma”, cu hramul pe 6 octombrie, din Via dello Statuto 22. Parohia are circa 2.400 de credincioși.

Preotul român spune că este dificil de acceptat oferta musulmanilor. Imad El Joulani, președintele Consiliului asociației musulmanilor din Bergamo a declarat: ”Vom menține locul de cult. Pentru noi nu e nicio problemă să dăm fraților noștri creștini aceste spații, atunci când vor face cerere pentru slujbele lor, dar, sigur, în momente diferite de ale slujbelor noastre”.

”Avem nevoie de localuri adecvate pentru familiile noastre și copiii noștri, aceasta era biserica noastră, frații nu se comportă așa”, a replicat părintele Gheorghe.

 

Fotografia postată de Biserica Ortodoxa Romana Bergamo.

Părintele Gheorghe în Biserica Ortodoxă din Bergamo.