Uncategorized

PREMIERĂ: România, ţară invitată de onoare la Târgul de Carte de la Beijing

Institutul Cultural Român a găzduit, în calitate de coorganizator, o întâlnire de lucru româno-chineze în cadrul căreia a fost prezentată şi participarea în premieră a României ca ţară invitată de onoare la Târgul de Carte de la Beijing în perioada 21-25 august 2019. Evenimentul s-a desfăşurat, vineri, 5 iulie 2019, ora 11.00, în Sala Mare a Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr. 38.

“Vom participa la Beijing cu o delegaţie consistentă, de circa 40 de scriitori şi editori, şi suntem siguri că în cele cinci zile ale târgului noi conexiuni culturale vor fi realizate. Manifestarea va fi încununată cu vernisajul expoziţiei itinerante a lui Corneliu Baba, unul dintre cele mai importante evenimente făcute de ICR anul trecut şi anul acesta în China”, a declarat Mirel Taloş, preşedintele interimar al ICR . El a adugat că România este o ţară care se bucură de o imagine foarte bună în China, în special prin prisma culturii, pe acest fond foarte bun de relaţii culturale aşezându-se şi cooperarea celebrată vineri la ICR.

Institutul Cultural Român, prin filiala de la Beijing, desfăşoară o activitate susţinută pentru cultivarea relaţiilor dintre România şi China. În plan cultural, anul trecut, ICR Beijing a făcut în jur de 50 de evenimente culturale majore care au implicat instituţii partenere din China la cel mai înalt nivel. Anul acesta este special, pentru că este o oportunitate de a întări aceste colaborări prin participarea României ca ţară invitată la Târgul de Carte de la Beijing.

Întâlnirea de lucru de la ICR, moderată de către vicepreşedintele ICR, Bela Dan Krizbai, a debutat cu anunţarea rezultatelor “Centrului de Cooperare Româno-Chinez în domeniul Editării Lucrărilor Academice”, înfiinţată în anul 2016 între Institutul Cultural Român şi Editura Universităţii Renmin din China, cu sprijinul Administraţiei de Stat a Publicaţiilor, Mass-media, Radioului, Televiziunii şi Filmului. Obiectivul acordului îl reprezintă derularea de activităţi de editare cu profil academic din domeniile ştiinţelor sociale şi umaniste.

Sun Zhi Jun, Ministrul adjunct al Ministerului de Promovare, a subliniat eforturile depuse de Institutul Cultural Român în promovarea şi diseminarea activităţii Centrului în România.

E.S. Ambasadorul Chinei în România, Jiang Yu, a subliniat: “China şi România sunt prietene şi parteneri buni (…) încrederea reciprocă politică dintre cele două ţări a fost fermă şi stabilă, cooperarea pragmatică a continuat să se extindă şi schimburile interumane au avut o evoluţie extraordinară”. Excelenţa Sa i-a mulţumit Institutului Cultural Român pentru încredere şi sprijin în acest moment de bilanţ şi sărbătoare şi a salutat aderarea noilor membrii ai Uniunii B&R.

Vicepreşedintele Universităţii Renmin din China, Du Peng, a făcut o prezentare succintă a activităţii universităţii din cei 82 de ani de existenţă: cooperări cu 264 de instituţii culturale din toată lumea, înfiinţarea Academiei “Drumul Mătăsii” pentru studenţii străini şi a Centrul de cooperare în domeniul artistic.

Conferinţa a continuat cu ceremonia de desemnare a “Centrului de Cooperare Româno-Chinez în domeniul Editării Lucrărilor Academice” ca nou membru al B&R Uniunea Internaţională a Editurilor Nationale (B&R Co-Constructing National Publishing Union). Uniunii i s-au mai alăturat încă 5 edituri din Romania: Grupul Editorial Corint, Editura Rawex Coms, Editura Ideea Europeană, Uniunea Scriitorilor din Romania, Copy -Ro (Societatea pentru Gestionarea Drepturilor de Autor).

Reprezentanţii editurilor româno-chineze au mai semnat şi un acord de cooperare editorială cu România pentru o serie de studii despre doctrina politică a lui Xi Jinping “Socialist Thoughts with Chinese Characteristics in the New Era”. Seria cuprinde 30 de volume semnate de un grup de studenţi şi experţi de la Universitatea Renmin din China.

Peste 50 de persoane din domeniul editorial şi academic din China şi România au luat parte la eveniment, printre care, din partea României Răzvan Theodorescu, Vicepreşedinte al Academiei Române, Mihai Mitrică, director executiv al Asociaţiei Editorilor din România, Eugen Uricaru, Preşedinte al Societăţii pentru Gestionarea Drepturilor de Autor din România, Adrian Lupeanu, sinolog, Peter Sragher, traducător, iar din partea chineză, Zhao Haiyun, directorul general al Departamenului de Promovare al CC al PRC, Li Yongqiang, Preşedintele Editurii Universităţii Renmin, alături de renumiţi editori şi agenţii de presă din China.