Uncategorized

Președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, de Ziua Limbii Române: Cea mai importantă creație spirituală a poporului român este limba română

Cea mai importantă creație spirituală a poporului român este limba română și – chiar dacă este contaminată cu neologisme, cu barbarisme sau cu SMS-uri năstrușnice – are puterea de a rămâne ea însăși, a declarat, vineri, pentru Agerpres, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, de Ziua Limbii Române.

„Limba este ca un organism viu, care se naște, crește, se dezvoltă, îmbătrânește și moare odată cu poporul care a creat-o și căruia i-a servit ca mijloc de comunicare. De aceea, vorbim de limbi vii și de limbi moarte. A noastră este vie și oricât de contaminată este cu neologisme, cu barbarisme, cu hiperurbanisme, cu prescurtări sau cu SMS-uri năstrușnice, nu trebuie să ne temem. Limba română are puterea de a rămâne ea însăși, în ciuda variatelor influențe”, a menționat, pentru Agerpres, Ioan-Aurel Pop.
Pentru președintele Academiei Române, „limba română este efigia cea mai pregnantă a românilor”.
„Prin limba noastră comunicăm și ne prezentăm lumii cu literatura română, adică acea pleiadă de lumi recreate de scriitorii români, de la cronicari încoace. În rândul celor 6.000 – 7.000 de limbi vorbite de pe planetă, româna se află – în funcție de criterii obiective, fixate de neromâni – între primele 15 – 20, ceea ce nu este puțin lucru. (…) Să o păzim așa cum ne îndemna cândva Ienăchiță Văcărescu și să o dăm frumoasă, caldă, curată și strălucitoare feților și fetelor noastre”, a subliniat Ioan-Aurel Pop.
Ziua Limbii Române se sărbătorește în fiecare an pe data de 31 august. Ea a fost instituită prin Legea 53/2013.