Uncategorized

Preşedintele Klaus Iohannis şi Cancelarul Angela Merkel au discutat despre Summitul UE de la Sibiu

Întrevederea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Cancelarul Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut joi, 13 decembrie a.c., o întrevedere cu Cancelarul Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel, în marja reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, Regatul Belgiei.

În cadrul întâlnirii au fost abordate tematici de actualitate ale agendei europene, cu accent pe reflecţia privind viitorul Europei, viitorul Cadru Financiar Multianual, problematica Brexit şi gestionarea migraţiei la nivel european. Discuţiile au evidenţiat specificitatea contextului european actual, marcat de procesul Brexit şi perspectiva alegerilor europene, precum şi complexitatea dosarelor aflate pe agenda europeană şi necesitatea de asigura o gestiune cât mai eficientă a acestora.

Preşedintele Klaus Iohannis şi Cancelarul Angela Merkel au discutat despre Summitul informal privind viitorul Europei de la Sibiu, din 9 mai 2019, care va avea un rol important în conturarea viitoarei Agende strategice a Uniunii, menite să ghideze acţiunea UE pentru perioada 2020-2024, să consolideze unitatea între statele membre şi să asigure sprijinul cetăţenilor pentru proiectul european. Totodată, ambii lideri au evidenţiat necesitatea transmiterii cu această ocazie a unei viziuni clare asupra viitorului Uniunii, pe baza consolidării unităţii între statele membre.

În ceea ce priveşte negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, a fost subliniată importanţa obţinerii în timp util a unui acord pentru a transmite un mesaj pozitiv cetăţenilor europeni cu privire la capacitatea Uniunii de a consolida proiectul european.

Preşedintele României şi Cancelarul german au exprimat dorinţa comună de a încheia într-o manieră ordonată procesul de retragere a Marii Britanii din UE. Cei doi înalţi oficiali au apreciat că Acordul de retragere agreat la nivel politic de către Uniunea Europeană şi Marea Britanie rămâne cel mai eficient instrument pentru limitarea consecinţelor negative ale Brexit pentru ambele părţi şi pentru asigurarea certitudinii juridice pentru cetăţeni şi mediul de afaceri. Totodată, a fost subliniat faptul că ratificarea Acordului de retragere va permite construirea unui viitor parteneriat ambiţios între UE şi Marea Britanie.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat angajamentul şi implicarea României, ca viitoare Preşedinţie a Consiliului UE, în avansarea agendei europene în perioada următoare, precum şi necesitatea de a avea o cooperare foarte strânsă cu toţi partenerii europeni, în acest sens.

La rândul său, Cancelarul Angela Merkel a asigurat de deplina susţinere pe care Germania o va oferi României pe perioada exercitării Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, în contextul bunei cooperări între România şi Germania în domeniul afacerilor europene.