Uncategorized

Preşedintele Klaus Iohannis va participa la Consiliul European în perioada 13-14 decembrie la Bruxelles

Participarea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa, în perioada 13 – 14 decembrie a.c., la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, Regatul Belgiei. De asemenea, în marja reuniunii Consiliului European, Preşedintele României va participa şi la Summitul Euro în format extins.

Subiectele aflate pe agenda de discuţii a Consiliului European se referă, în principal, la negocierile privind viitorul buget al Uniunii Europene (UE) post-2020, la aspecte legate de Piaţa Internă a Uniunii, gestionarea fenomenului migraţiei, combaterea schimbărilor climatice şi lupta împotriva rasismului şi a xenofobiei.

Referitor la viitorul buget al Uniunii, Preşedintele României va pleda pentru adoptarea cât mai rapidă a acestuia, menţionând că, în calitate de viitoare Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, România va acţiona pentru obţinerea unor progrese semnificative în negocieri.

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine avansarea eforturilor statelor membre UE în privinţa dimensiunii externe a migraţiei şi o implicare activă în dialogul cu partenerii externi, ţările de origine şi de tranzit ale migranţilor, pe baza legăturilor tradiţionale cu aceste ţări, în vederea unei abordări eficiente a acestui fenomen.

Cu privire la aspectele legate de Piaţa Internă a Uniunii Europene, Preşedintele României va susţine continuarea eforturilor de consolidare a acesteia, arătând că ţara noastră va promova, în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE, demersurile menite să contribuie la aprofundarea Pieţei Interne şi avansarea procesului de punere în practică a Strategiei Uniunii Europene pentru Piaţa Internă.

Vineri, 14 decembrie a.c., Preşedintele Klaus Iohannis va participa la Summitul Euro în format extins, în cadrul căruia va reitera susţinerea României pentru obiectivul de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare. Totodată, Preşedintele României va sublinia că deciziile care vizează consolidarea zonei euro sunt foarte importante pentru viitorul UE şi, în consecinţă, va susţine păstrarea acestor dezbateri în format extins, cu participarea tuturor statelor membre, inclusiv a celor care nu fac parte încă din zona euro.