LIFESTYLE

Profesorul bistrițean Ioan Bâca, pe vârful Ararat (5137 m), în căutarea Arcei lui Noe

Ioan Bîca, profesor la Extensia Bistrița a Facultatea de Geografie, din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”, a ajuns recent pe vârful Ararat, la 5137 metri altitudine. Expediția din care a făcut parte s-a numit ,,În căutarea Arcei lui Noe” și la aceasta au participat, alături de temerarul profesor bistrițean, încă cinci alpiniști din București.

,,A fost o expediție interdisciplinară, desfășurată în perioada 12-21 iulie, la care am participat șase persoane cu specializări diferite: un medic pneumatolog, un medic psihiatru, un economist, un IT-ist, un agent de turism și subsemnatul, geograf-geolog. Este un traseu dificil desfășurat pe teren stâncos și teren pe gheață, cu două tabere la 3200 și 4200 metri. Am atins vârful în 16 iulie, la ora 7. Era senin, temperaturi de aproximativ -10 grade Celsius și vânt” ne-a declarat Ioan Bâca.

Pentru prietenii de pe Facebook, Ioan Bâca a notat imediat după ce a a reușit să atingă vârful Ararat:

,,În căutarea Arcei lui Noe: premiera montană bistriteana pe vf. Ararat/Ururut/Agir Dagi/Gridah (5137 m), marți, 16 iulie 2019, la ora 7 dimineata. Arca este acolo, prinsă în gheata. Este imensa. I se vad chila, puntea si catargul. Am coborît din Camp I (3200 m) si acum ne aclimatizam in orasul Dogubayazit. Sponsor unic: SC Topo Total Execut SRL Rodna (Multumesc Claudiu Ionas pentru incredere)”.

Muntele Ararat este un vulcan stins, aflat în  Turcia, aproape de granița cu Armenia și Iran. Potrivit mărturiei biblice, acest munte este considerat locul unde s-ar fi oprit Arca lui Noe după încetarea potopului și retragerea apelor.

Foto: Ioan Bâca (arhivă personală)