PSD și ministrul Daea, singurii vinovați pentru apariția și răspâdirea pestei porcine africane, caută să arunce vina pe „greaua moștenire”

Ministrul Petre Daea și alți membri PSD au început, în mod halucinant, să dea vina pe Guvernul Cioloș pentru incompetența lor din 2017 și 2018, când pesta porcină africană (PPA) a apărut pe teritoriul României și s-a răspândit necontrolat din cauza ineficienței și incompetenței autorităților conduse de PSD.

În 2016, în România, au existat avertizări asupra apariției pestei porcine africane în state vecine României, motiv pentru care Guvernul Cioloș a luat toate măsurile necesare pentru prevenirea intrării și răspândirii acestui virus în țara noastră. Măsurile, care au fost transpuse în hotărâri de guvern, ordine de ministru și avertizări ale Ministerului Agriculturii, și-au dovedit eficiența până când nu au mai fost respectate de demnitarii incompetenți puși în funcții de conducere de Partidul Social Democrat.

Acum, acești incompetenți încearcă să arunce vina pe o „grea moștenire” imaginară, gândită doar în laboratoarele de manipulare specifice Guvernelor Dragnea.

În plus, ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu își înțelege obligațiile care decurg din funcția de ministru și ar trebui să demisioneze ca semn de bun-simț față de sectorul pe care îl conduce cu o incompetență dovedită. În calitatea de ministru, domnul Daea admite că fie nu trece pe la birou, fie îi sunt indiferente problemele din sectorul agricol. Trecem peste faptul că a ignorat cu bună știință 132 de informări trimise de SRI pe subiectul pestei porcine, dar comportamentul domniei sale arată că a știut despre efectele pestei porcine din mai multe surse și că nu a luat niciun fel de măsură pentru a preîntâmpina extinderea bolii în toată țara.

Faptele care arată manipulările ieftine ale lui Daea

După cum dovedesc documentele interne ale Ministerului Agriculturii, avertizările legate de posibilitatea apariției pestei porcine africane în România au fost trimise în 2016 direcțiilor agricole județene. Doar ministrul Daea nu a avut curiozitatea de a se informa din actele oficiale și de a declanșa măsurile cuvenite. În urma unei ședințe a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (din 14.09.2016), Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost informată asupra riscurilor apariției bolii și a faptului că eforturile financiare vor fi mari, iar eradicarea dificilă. Avem, în mod evident, un lanț de incompetențe la nivelul ministrului Daea, ignorant în chestiunea pestei porcine africane, și a premierului Dăncilă, în subordinea căreia se găsește ANSVSA.

Așadar, încă din septembrie 2016 se știa de pericolul pestei porcine africane, au fost informate autoritățile competente, s-a cerut informarea crescătorilor de porci, colaborarea acestora cu medicii veterinari și informarea Direcțiilor Sanitar-Veterinare. Mai mult, Centrul Operativ Permanent pentru Situații de Urgență a pus la dispoziție un telefon de urgență și o adresă de e-mail pentru sesizări legate de suspiciuni de pestă porcină africană. Singurul care nu a avut habar despre organizarea din interiorul Ministerului Agriculturii și despre planurile care ar fi trebuit puse în aplicare este, după spusele sale, chiar ministrul Daea. Toate aceste dovezi sunt probe clare ale incompetenței și indiferenței lui Petre Daea și sunt mai mult decât suficiente pentru demiterea sa imediată.

Vrem să fie extrem de clar că vinovații pentru distrugerea sectorului zootehnic din România sunt ministrul Agriculturii, Petre Daea, președintele ANSVSA Geronimo Brănescu și premierul Viorica Dăncilă. Cei trei poartă vina pentru indiferența cu care au tratat o criză uriașă, pentru lipsa de măsuri împotriva bolii și lipsa de protecție și informare a populației și pentru faptul că zeci de mii de oameni care trăiau din această industrie sau din creșterea porcilor în gospodăriile proprii vor rămâne fără principala sursa de venit înainte de venirea iernii. În mod paradoxal, singurul caz în care o afacere cu porci a reușit să ia măsuri chiar înainte de extinderea pestei este ferma unde acționar este chiar fiul liderului PSD, Liviu Dragnea.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.