Regele Filip, primul monarh belgian care a asistat la o slujbă ortodoxă după 1985

Regele Filip al Belgiei a deschis duminică manifestările aniversare prilejuite de împlinirea a 50 ani de la înfiinţarea Mitropoliei Belgiei, fiind primul monarh belgian care a asistat la o slujbă ortodoxă după 1985.

Majestatea Sa a participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Sfinţii Arhangheli din Bruxelles cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, slujire ce a marcat începutul celebrării jubileului Mitropoliei Belgiei.

Slujba a fost prezidată de Mitropolitul Atenagora.

Patriarhia Română a fost reprezentată de Preasfinţitul Părinte Marc Nemţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, de părintele Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, şi de diaconul Cristian Turc de la Biserica Sf. Nicolae din Bruxelles.

O parte dintre răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic al parohiei Sf. Nicolae din capitala Belgiei.

Este prima oară când un monarh în funcţie vizitează o biserică ortodoxă după recunoaşterea acesteia de către statul belgian.

Mitropolia Belgiei a fost înfiinţată în anul 1969, sub jurisdicţia Patriarhiei Ecumenice, şi a fost recunoscută oficial de stat în 1985.

În centrul evenimentelor aniversare va fi liturghia din 10 noiembrie oficiată de Patriarhul Ecumenic în Bruxelles.

Vizita Sanctităţii Sale a fost anunţată în cadrul ultimei Adunări a Episcopilor Ortodocşi din Benelux şi confirmată de Mitropolitul Atenagora al Belgiei în data de 13 ianuarie 2019.

basilica.ro

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.