POLITICĂ, Uncategorized

RO+: Guvernul a aprobat arbitrar fonduri de 1 miliard de euro pentru primari

Guvernul a decis să aprobe o ordonanță de urgență haotică, sub denumirea de „Programul de investiții în domeniul culturii“, prin care se reglementează de urgență asigurarea fondurilor pentru protejarea monumentelor istorice proprietate publică a statului sau a unităților administrativ teritoriale, spun reprezentanții Mișcării România Împreună.

Scopul acestei ordonanțe este de fapt crearea unui fond discreționar dedicat primarilor. Banii sunt direcționați discreționar la nivel local, iar în contextul relaxării administrative de la nivel local (într-o serie de propuneri introduse prin Codul administrativ, prin care, de exemplu, directorii Direcțiilor Județene pentru Cultură nu vor mai fi funcționari publici) nu fac decât să permită o răsplată pentru edilii PSD.

Nu e clar nici pe ce criterii se vor aloca fondurile. Comisia inventată cu ocazia acestei ordonanțe de urgență, Comisia pentru investiții în domeniul culturii, nu are un rol și atribuții certe. Ea dublează Comisia Națională a Monumentelor Istorice, iar membrii ei vor fi controlați politic, fiind numiți direct de premier.

De unde vin banii, un miliard de euro?

Sursele de finanțare nu sunt identificate în proiectul ordonanței de urgență. Nu este limpede ce mecanism administrativ se va găsi în final pentru a administra aceste fonduri atâta timp cât Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) nu are în acest moment această capacitate. În proiect nu este prevăzută în mod explicit și o suplimentare a posturilor din minister. Totuși, se face referire la o reorganizare a MCIN și, prin urmare, totul este posibil.

Prin acest fond gestionat discreționar se va anula, practic, Programul Național de Restaurare, se va arunca în derizoriu rolul Comisiei Monumentelor Istorice și se vor exclude monumentele aflate în proprietate privată sau a diferitelor culte, care constituie majoritatea covârșitoare a obiectivelor de patrimoniu înscrise în Lista Monumentelor Istorice. „Desigur, erare implementarum est, așa că așteptăm cu interes să vedem cum își propune Ministerul Culturii și Identității Naționale să pună în aplicare această ordonanță de urgență. Le propun o primă intervenție la Roșia Montană, doar ce s-au angajat în fața Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO că vor face minuni pentru patrimoniul cultural de acolo“, arată Oana Bogdan, fondator al Mișcării România Împreună, secretar de stat la Ministerul Culturii în 2016.

Ce-ar fi trebuit să se întâmple cu acest miliard de euro? „Bineînțeles, puteau fi întărite instituțiile sau structurile care deja finanțează investiții la nivel local, precum Institutul Național al Patrimoniului. În schimb, acestuia îi rămâne să finalizeze contractele de finanțare aflate acum în derulare prin Programul Național de Restaurare (care deja a fost adus în pragul colapsului și pe care practic îl anulează) și îi vor rămâne în gestiune acele monumente istorice aflate în proprietatea cultelor religioase sau în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat. 80% din monumentele acestei țări, incluzând lăcașurile de cult, sunt proprietate privată“, mai spune Oana Bogdan.

Ce spune ministru George Ivașcu?

Acest pas vine în contextul Centenarului Marii Uniri, luând în considerare faptul că susţinerea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural duc la conştientizarea valorii acestuia pentru comunitate, întărind totodată poziţionarea Culturii ca important pilon al dezvoltării durabile.  

,,Guvernul României a făcut astăzi un pas extrem de important în direcția corectă, ținând cont de necesitatea reglementării de urgență a asigurării fondurilor pentru protejarea monumentelor istorice care se află într-o avansată stare de degradare și pentru care există riscul semnificativ de a dispărea în timp scurt. Din păcate, ani mulți de dezinteres administrativ și politic ne-au adus în situația actuală în care, din cauza lipsei de fonduri, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale se află în imposibilitatea de a exercita dreptul de preemțiune cu privire la imobile monumente istorice și bunuri culturale mobile clasate, statul român pierzând astfel șansa de a achiziționa bunuri de valoare inestimabilă pentru patrimoniul său cultural. Guvernul României arată cu acest prilej că susține îmbunătățirea și modernizarea societății românești prin crearea unui sistem de priorități culturale, fiind absolut necesară dezvoltarea unui mecanism transparent și competitiv de achiziții care să înlesnească intrarea în patrimoniul național al creațiilor contemporane de valoare, a explicat Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu.