Uncategorized

ROMANICA – un proiect video de învăţare a limbilor romanice

Ministrul francez al culturii, domnul Frank Riester, a prezentat azi, la sediul ministerului, ROMANICA – un proiect video de învăţare a limbilor romanice.

Evenimentul a avut loc în prezenţa preşedintelui Institutului Cultural Român, doamna Liliana Ţuroiu, şi a preşedintelui Institutului Francez, domnul Pierre Buhler, a ambasadorului României la Paris, Excelenţa Sa domnul Luca Niculescu, precum şi a comisarului general francez al Sezonului România-Franţa, domnul Jean-Jacques Garnier.

Prezentat sub forma unei platforme digitale, ROMANICA este un proiect care înglobează opt limbi romanice, printre care şi limba română. Scopul acestuia este de a-i familiariza pe utilizatori cu o serie de elemente din fiecare limbă romanică, cu accent pe asemănările care există între unele expresii şi cuvinte, în ciuda distanţei fizice dintre vorbitorii acestor limbi. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul manifestărilor dedicate Sezonului România-Franţa, demers unic de diplomaţie publică, economică şi culturală la care Institutul Cultural Român este partener. În această calitate, ICR derulează proiecte culturale de marcă ce au atras atenţia publicului. Lansarea platformei digitale ROMANICA avut loc în ultima zi a Târgului Livre Paris 2019, ediţie la care România a participat, pentru a 11-a oară, cu un stand realizat de Institutul Cultural Român.

Şi în acest an, ca şi în anul precedent, standul ţării noastre a fost remarcat şi elogiat de oficialităţile franceze şi europene prezente la deschidere, de oamenii de cultură şi de public. Acesta a surprins nu numai prin volumele extraordinare expuse ci şi prin programul dens de dezbateri şi lansări. Conceptul standului, plasat la graniţa dintre literatură şi artă plastică, este o abordare diferită a spaţiului expoziţional, care a evidenţiat autorii titlurilor de la editura ICR.

Institutul Cultural Român a organizat, în această perioadă, la Livre Paris, evenimente far din cadrul Sezonului România-Franţa pe scena Polar, dar şi în spaţiul expoziţional Nouveau Visage, unde sunt expuse portretele a 10 tineri scriitori români. Sezonul se desfăşoară alternativ în Franţa şi România, în perioada 27 noiembrie 2018 – 14 iulie 2019, având ca principale obiective: actualizarea imaginii şi percepţiei celor două popoare unul faţă de celălalt; întărirea legăturilor economice, ştiinţifice, culturale si de societate care unesc cele două ţări; sprijinirea mediului de afaceri din cele două ţări pentru dezvoltarea de proiecte comune; reafirmarea ataşamentului celor două ţări faţă de o Europă a păcii, a ideilor şi a cooperării.