Uncategorized

S-a stins din viață Gabriela Hortensia Rădulescu, reputat cercetător științific la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

În data de 17 septembrie 2019, în mod neașteptat, a plecat dintre noi distinsa Doamnă Dr. Gabriela Hortenzia Rădulescu, cercetător arheolog și profesor de excepţie.

S-a născut la 26 octombrie 1952 la Petroșani unde a urmat școala generală și liceul. În anul 1976 a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității  ,,Babeş- Bolyai” Cluj-Napoca. În septembrie 2011 a obţinut doctoratul în istorie, titlul tezei sale de doctorat fiind: „Habitatul în Transilvania de nord-est în secolele VII – XV”.

Între anii 1976 -1986 a urmat o carieră didactică la Liceul Industrial Nr. 1 din Baia Mare unde s-a remarcat ca un profesor dedicat și talentat. Din 1986 și până în 2012 a activat ca muzeograf și apoi cercetător științific la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud, fiind specialist în arheologie medievală și în istoria orașului medieval Bistrița.

Gabriela Hortenzia Rădulescu a contribuit la întocmirea de rapoarte de specialitate și monografii istorice pentru bisericile monument-istoric din județul Bistrița-Năsăud. Ca arheolog a condus, în diverse situri arheologice, lucrări de cercetare istorică și arheologică medievală în județul Bistrița-Năsăud. Pe parcursul activității sale a participat ca autor și co-autor la numeroase proiecte științifice interdisciplinare (geoarheologie și arheometrie), muncind cu dedicație, altruism și spirit de sacrificiu.

Dintre volumele sale mai importante editate menționăm:

Bistrița, 2002

Bistriţa. O istorie urbană, 2004

BistrițaO istorie urbană: Orașul medieval, 2008

Bresle, meșteri și meșteșuguri la Bistrița între Evul Mediu și lumea modernă, 2012.

Înzestrată cu o mare putere de muncă, provenită dintr-o familie de intelectuali,  persoană afabilă și de o aleasă educație, din partea paternă de origine elenă, Gabriela Rădulescu a călăuzit paşii multor elevi pe drumul devenirii și maturizării educative. Gabriela Hortenzia Rădulescu a fost un suflet sensibil și generos, spirit pozitiv și modest fiind un real sprijin colegilor şi colaboratorilor de breaslă din mediul științific bistrițean și transilvănean.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Slujba de înmormântare a defunctei va avea loc joi, 19 septembrie, orele 10.00 la Capela ortodoxă de pe strada Tărpiului din Bistrița.

Marius Horga, cercetător științ. III, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud