Uncategorized

S-au împlinit 418 ani de la asasinarea lui Mihai Viteazul (9 august 1601)

În 9 august s-au împlinit 418 ani de la asasinarea făuritorului primei Uniri, Mihai Voievod Viteazul, primul conducător, pentru o scurtă perioadă de timp, a celor trei țări române: Țara Românească, Transilvania și Moldova.

La 1 noiembrie 1599, după victoria de la Șelimbăr, Mihai Viteazul îl îndepărtează pe Sigismund Báthory de la conducerea Transilvaniei și intră triumfal în Alba Iulia, oraș pe care l-a transformat ulterior în capitala celor trei române. Câteva luni mai târziu,  în mai 1600, Mihai Viteazul  îl învinge la Bacău pe Ieremia Movilă.  La 27 mai 1600, voievodul emite un hrisov care atestă Unirea și se intitulează „voievod și domn a toată Țara Românească și al Ardealului și al Țării Moldovei”.

În 9 august 1601, Mihai Viteazul este asasinat pe Câmpia Turzii din ordinul generalului Basta, fostul său aliat, de către mercenarii valoni. Trupul marelui voievod a fost îngropat într-un loc necunoscut, de către mercenarii sârbi, conform unor surse istorice. Capul său însă, a fost dus și înmormântat, de către unul dintre căpitanii din garda sa, la Mănăstirea Dealu (lângă Tîrgoviște).

Mihai Viteazul sau Mihai Bravu s-a născut în anul 1558 în Târgul de Floci, oraș medieval care se afla la vârsarea Ialomiței în Dunăre, azi dispărut. A fost căsătorit cu Doamna Stanca și a avut doi copii: Nicolae Pătrașcu și Domnița Florina.

Mihai Viteazul a fost cunoscut de creștinătatea balcanică ca un eliberator după ce i-a învins pe turci și a cucerit cetățile de la Dunăre: Isaccea, Măcin, Cernavodă, Razgrad, Babadag, Târgul de Floci, Silistra, Rusciuc, Șiștova, Nicopole și Vidin. Potrivit lui Nicolae Iorga, călăreții lui Mihai Viteazul au ajuns până la Adrianopole în est și Plevna în vest.