Uncategorized

,,Sânzâiene la Maieru”, expoziție de fotografie ce poate fi vizitată până în 26 iulie

Muzeul  ,,Cuibul Visurilor” din Maieru găzduiește, în aceste zile, interesanta expoziție denumită  ,,Sânzâiene la Maieru”. Aceasta poate fi vizitată zilnic, între orele 10-18, până în data de 26 iulie 2020, vizitatorii fiind rugați să rspecte normele de distanțare socială specifice pandemiei de coronavirus. De altfel, accesul în muzeu va fi permis în grupuri de maxim 3 persoane (cu excepția familiilor cu 2 sau mai mulți copii), la un interval de 10-15 minute.

,,Însemnătatea Sărbătorii Sânzienelor, atât pe Valea Someşului, cât poate, mai ales, în comuna Maieru, este una mare, ştiut fiind faptul că acest obicei (al săritului peste foc, cu tot ce presupune acesta) îşi are originile în perioada dacică.

Păstrat încă de pe atunci, acest obicei foarte vechi, e consemnat, la Maieru, în documente încă din anul 1768. Cu atât mai mult, e practicat şi în timpurile actuale, în serile de 23 şi 24 iunie, când atât tinerii, cât şi bătrânii se întâlnesc seara, în locuri bine ştiute de sute de ani, în jurul focurilor, pentru a sări peste acestea, pentru a depăna poveşti, pentru a întinde hora, pentru a petrece şi – de ce nu!? – pentru a lega prietenii sau chiar logodne, aceasta din urmă, în cazul perechilor tinere.


Trebuie amintite şi toate celelalte lucruri legate de această sărbătoare, săritul peste foc fiind precedat de pregătirile care se fac: strânsul sânzienelor (mai ales de către fete, înainte de răsăritul soarelui, pe rouă), împletitul coroniţelor / cununiţelor cu care se va sări peste foc, aprinsul focului, aruncatul coroniţelor pe acoperişul caselor, obiceiul fiind însoţit de numeroase credinţe, supersţiţii şi semnificații specifice locului.
Un obicei ancestral care merită adus în prim-plan, un obicei unic, dar încă păstrat, care se înscrie în promovarea partimoniului naţional al ţării noastre, obicei reflectat anul acesta printr-o expoziţie de fotografii adunate de-a lungul timpului” precizează pagina de facebook a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud