Uncategorized

Școli, profesori și elevi în fotografii și documente de epocă. Expoziție la Casa Argintarului, în memoria muzeografului Gabriela Rădulescu

Miercuri, 25 septembrie 2019, de la ora 13, la Casa Arginatarului din Bistrița are loc vernisajul expoziției ,,Instituții de învățământ în Bistrița și Năsăud în secolele XIX-XX. Imagini, programe, publicații, broșuri școlare și articole de presă. Școli, profesori și elevi în fotografii și documente de epocă”. Evenimentul, organizat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, este dedicat memoriei   reputatului muzeograf dr. Gabriela Rădulescu, trecută în eternitate săptămâna trecută, care a contribuit la realizarea acestei expoziții. Coordonatorul expoziției este muzeograful Virgil Mureșan. 

,,Cu ajutorul celor 21 de panouri expoziționale prezentate cu această ocazie, vizitatorii vor putea să-și facă o impresie referitoare la rolul instituțiilor de învățământ, a bisericii și al cadrelor didactice în formarea unor puternice caractere pe calea împlinirii profesionale și naționale. Expoziția propune specialiștilor dar și publicului larg, prin intermediul fotografiilor și documentelor de arhivă, o incursiune în fascinantul univers al învățământului local.

Vă invităm, așadar, în această lume tumultuoasă a școlilor, care nu a reprezentat în fapt altceva decât creuzetul în care s-au format și dezvoltat sensibilitățile și conștiințele individuale și colective în plină Epocă Modernă și Contemporană. Românii, sașii, maghiarii, evreii și romii, toate grupurile socio-profesionale conlocuitoare în această parte a Transilvaniei au încercat să-și găsească prin intermediul învățământului un drum și un loc în noua societate”, anunță Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.