ACTUALITATE, Uncategorized

Se întoarce vremea rece. Atenționare meteorologică de ninsori și viscol

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteorologică ,,Cod galben” , valabilă de  sâmbătă, 21 martie, ora 20:00, până luni 23 martie, ora 02:00, zonele afectate fiind, în primul rând, cele de munte, inclusiv estul județului Bistrița-Năsăud. Pentru aceste regiuni, în intervalul menționat, sunt prognozate viscol și ninsori moderate cantitativ.

,,Din seara zilei de sâmbătă (21 martie) va ninge moderat (cantități de precipitații în jur de 15 l/mp) în zona Carpaților Orientali și nordul Moldovei, unde stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. Pe parcursul zilei de duminică aria ninsorilor va cuprinde și Carpații Meridionali, iar vântul va avea intensificări temporare, cu viteze de 55….70 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității” se arată în comunicatul ANM.

 De asemenea, ANM a emis și o informare meteorologică valabilă în perioada  21 martie, ora 18 – 25 martie, ora 08, potrivit căreia, în toată țara vremea se va răci accentuat, devenind treptat deosebit de rece pentru ultima decadă a lunii martie.

.,,În noaptea de sâmbătă spre duminică (21/22 martie) și în cursul zilei de duminică (22 martie) aria precipitațiilor predominant sub formă de ninsoare va cuprinde cea mai mare parte a zonei montane și local Transilvania, Maramureș și Moldova.  Din a doua parte a nopții de duminică spre luni (22/23 martie) precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare în cea mai mare parte a țării și se va depune strat de zăpadă, mai consistent îndeosebi în zonele de munte și în regiunile sudice. Izolat vor fi posibile depuneri de polei.
    Temporar vântul va prezenta intensificări în majoritatea regiunilor, în general cu viteze de 50…60 km/h, iar pe crestele montane va sufla tare, viscolind și spulberând zăpada” arată informarea meteorologică.