Uncategorized

Sfânta Treime, a doua zi de Rusalii. Semnificația și obiceiurile din Lunea Rusaliilor

Astăzi, a doua zi a Rusaliilor, creștinii ortodocși sărbătoresc Lunea Rusaliilor, adică Sfânta Treime (Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt). De Sfânta Treime, Biserica Ortodoxă prăznuiește  pe Sfântul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi. Potrivit credinței, prin coborârea Sfântului Duh peste Apostoli, harurile primite de aceștia, botezul primilor oameni constituie întemeierea Bisericii creștine ca o comunitate a credincioșilor, dar, în același timp, ca și o instituție.

Potrivit https://www.crestinortodox.ro/sarbatori/sfanta-treime/, după ce Sfinții Apostoli au primit Duhul Sfânt, trăgând sorți, s-au dus în toate părțile pământului să vestească Evanghelia mântuirii și credința în Iisus Hristos, începând de la Ierusalim. Astfel, prin Sfinții Apostoli, Duhul Sfânt a fost transmis în lume tuturor celor ce cred în Hristos, prin Sfintele Taine ce se săvârșesc în Biserică de către preoți și episcopi. Pogorârea Duhului Sfânt este descrisă în cartea „Faptele Apostolilor”. Se spune că “Duhul Sfânt Se pogoară din cer ca un vuiet mare de vânt şi Se împarte deasupra capului fiecăruia din cei prezenţi, în chip de limbi de foc”.

După Pogorârea Sfântului Duh, Apostolii au primit puterea de a grăi în limbi necunoscute de ei până atunci. Au descoperit învăţătura Mântuitorului şi altor neamuri, în diferite limbi. S-au făcut înţeleşi de toţi iudeii veniti la Ierusalim din tot Orientul. Pentru că nu au putut să-şi explice de ce apostolii puteau predica în graiuri diferite, pelerinii i-au acuzat că ar fi „plini de must”, adica beţi. Atunci Sfântul Petru le-a descoperit că se împlinise profeţia lui Ioil: „Iar în zilele din urmă, zice Domnul, voi turna din Duhul Meu peste tot trupul”. În aceeaşi zi a Pogorârii Duhului Sfânt, în urma predicii apostolului Petru, 3.000 de „suflete” au crezut în Cristos, alcătuind prima comunitate creştină.

În unele zone din țară, în a doua zi de Rusalii, oamenii duc la biserică frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor de foc, ca semne ale pogorârii Sfântului Duh. Aceste frunze sunt sfințite și împărțite credincioșilor de la slujbă care le păstrează întreaga vară pentru ca gospodăria lor să fie ferită de furtună și grindină.

În unele sate din Transilvania, în special în satele Figa, Tăure și Căianul Mic din județul Bistrița-Năsăud, a doua zi de Rusalii are loc sărbătoarea tradițională denumită ,,Înstruțatul boului”. Astfel, un bou împodobit cu flori este dus la biserică pentru a fi sfințit de preot, apoi plimbat pe ulițele satului. La un moment dat, animalul este eliberat iar prima fata care reușește să-l apuce de coarne, se spune că se va căsători în scurt timp.

Se mai spune că de la Rusalii, timp de nouă săptămâni nu se culeg ierburi de leac pentru că acestea nu-și vor face efectul terapeutic. În unele sate din Ardeal, satele sunt împodobte cu crengi verzi de paltin, obicei străvechi care își are originea în tradițiile evreiești. De asemena, este bine să nu te cerți cu cineva în această zi, deoarece vei fi pedepsit de zânele rele.

Sursă foto: Maria Ceorceri