Uncategorized

Sfântul Dumitru sau Sâmedru. Tradiții, obiceiuri, superstiții

Astăzi, 26 octombrie, Biserica Ortodoxă îl prăzbuiește pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. Acest sfânt a trăit în vremea împăraților romani Dioclețian și Maximilian Galeriu și s-a botezat la creștinism în vremea în care, creștinii erau persecutați de păgâni. Se spune că, încă din timpul vieții, Sfântul Dimitrie începe să facă minuni și prin acestea, își atrage ura împăraților romani și a servitorilor acestora. În una din zile, un tânăr creștin îi cere binecuvântarea Sfântului Dimitrie pentru a-l ucide în luptă pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului Maximilian. Sfântul Dumitru îi dă binecuvântarea, iar tânărul creștin îl ucide în luptă pe gladiator. Numai că, la sfârțitul luptei, împăratul roman dă ordine ca tânărului să i se taie capul, iar Sfântul Dumitru să fie străpuns cu sulița, lucru care s-a și întâmplat, doar că din trupul sfântului nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.
Tradițiile legate de Sfântul Dumitru sunt elgate îndeosebi de vreme. Se spune că, în această zi de sărbătoare religioasă, căldura se ascunde treptat în pământ, lăsând locul frigurlui care pune treptat stăpânire pe lume. Sfântul Dumitru este considerat ocrotitorul păstorilor, deoarece în această zi, păstorii coboară cu oile din munte, la iernat în regiuni mai joase. Tot acum, aceștia pot afla cum va fi vremea în iarna care se apropie. Astfel, tradiția spune că pentru a afla acest lucru, păstorul trebuie să-și așeze cojocul în mijlocul turmei și să aștepte ca o oaie să se așeze pe el. Dacă oaia care s-a așezat prima pe cojoc este albă, iarna va fi foarte rece și cu zăpadă din belșug, iar dacă oaia care s-a așezat, este neagră, atunci va fi o iarnă blândă. De asemenea, dacă în noaptea de Sânmedru, cerul e senin, va fi o iarnă blândă, iar dacă cerul este acoperit de nori, va fi o iarnă grea.
În unele zone ale țării, se mai spune că, în această zi nu ai voie să folosești piaptănul de păr, deoarece ai putea atrage, înspre tine, necazuri în iarna ce urmează. Dimpotrivă, ca să atragă norocul, ar fi trebui ca toți cei ce au avut datorii să și le fi plătit până astăzi. În unele sate ale țării, în noaptea dinaintea acestei sărbători, pe câmp se aprind focuri peste care sar copiii pentru a nu se lega bolile de ei și a fi sănătoși. Cenușa de la foc este dusă în gospodării și aruncată în grădină pentru ca aceasta să rodească din plin anul următor.
A doua zi după Sfântul Dumitru, pe 27 octombrie, este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului.