Uncategorized

Sfinții Martiri Năsăudeni, comemorați la biserica militară din Garnizoana Bistrița

Biserica militară din Garnizoana Bistrița a găzduit marți, 12 noiembrie 2019, evenimentul de comemorare a Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu, ocrotitorii spirituali ai Batalionului 405 Sprijin Logistic ,,Năsăud”ce face parte din compunerea Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”.

În cadrul evenimentului a fost oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți și diaconi condus de Arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului Feleacului și Clujului, ca omagiu adus celor patru martiri năsăudeni, intrați în rândul sfinților în anul 2008.

Cei patru martiri au fost uciși la 12 noiembrie 1763, fiind găsiți vinovați de organizarea revoltei de la Salva din luna mai a aceluiași an, atunci când grănicerii năsăudeni, la îndemnul lui Tănase Todoran, au aruncat armele și au refuzat să depună jurământul de credință față de Curtea de la Viena. Din acele vremuri circulă în Țara Năsăudului o baladă populară (cunoscută sub numele de Balada lui Tănase Todoran).

Sursă foto: http://www.dumitrucobzaru.ro/.

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare