Uncategorized

Și-a făcut datoria pe pământ și a plecat dintre noi la 100 de ani. Alexa Cocean, veteranul de război din Tîrlișua, de ieri, în Armata Cerurilor

A trăit vremuri despre care, majoritatea dintre noi, am citit doar în cărțile de istorie. A luptat în cel De-al Doilea Război Mondial pe când avea puțin peste 20 de ani. Luat prizonier de militarii ruși, a reușit să fugă de sub escortă și să se întoarcă în Tîrlișua (județul Bistrița-Năsăud), satul în care s-a născut. A trăit în sat, muncind pământul din zori și până-n seară, atât în comunism, cât și după evenimentele din anul  1989. Nu s-a plâns niciodată de traiul greu de la sat și nici de zilele cumplite petrecute pe front.

În 17 martie, sublocotenentul în retragere Alexa Cocean a împlinit 100 de ani. Zilele care au urmat, a avut oaspeți de seamă. Camarazii nu l-au uitat și o delegație a Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” , în frunte cu generalul de brigadă Mircea Gologan, a poposit la Tîrlișua. Badea Alexa, așa cum îl știe lumea din sat s-a bucurat atunci și a povestit întâmplări din vremea când lupta pentru țară. Pentru întâlnirea cu oaspeții săi,   badea Alexa s-a îmbrăcat în port popular, așa cum i-a plăcut să poarte întotdeauna.

Ieri, discret, așa cum a trăit toată viața, badea Alexa a plecat dintre noi. S-a stins în tăcere, cu sentimentul datoriei împlinite, ca un adevărat erou. Dumnezeu să te odihnească în pace, bade Alexa!

Surse foto:  Brigada 81 Mecanizată

Text: Cristina Rusu