LIFESTYLE, Uncategorized

Silvia Coman, doctorița care a luptat cu o boală gravă, iar acum luptă pentru copiii din MagiCAMP

La doar 36 de ani, doctorița Silvia Coman a fost diagnosticată cu melanom, dar a luptat cu boala, iar acum se simte bine și face voluntariat pentru copiii bolnavi de cancer în cadrul proiectului ,,MagiCAMP”.

,,Totul a început de la o aluniță pe spate, care a început brusc să își modifice caracteristicile. Iar asta este semn clar că trebuie să ajungi la medic: crește în dimensiuni, are mai multe culori, devine asimetrică. Alte simptome nu prea există. Sigur, poate să dea prurit (senzația de mâncărime) sau, ca în cazul meu, să sângereze, ceea ce însemnă deja stadiu avansat” a povestit Silvia Coman pentru https://life.ro/ . 

După ce urmele bolii au dispărut, Silvia Coman și-a schimbat radical viața, a renunțat la cariera de medic de familie și a devenit ,,navigator” al beneficiarilor de la MagiCAMP. Ce înseamnă acest lucru, a explicat fosta doctoriță pentru sursa citată: ,,Navigatorul de pacient este un soi de avocat al lui. Noi suntem, practic, alături de pacient din momentul diagnosticului și îl ghidăm prin tot acest sistem sanitar așa încât să câștige, de fapt, cel mai mult. În momentul în care primește diagnosticul este complet bulversat, nu știe încotro să o ia, prin spitalele de stat nu există conceptul de tumor board, adică o echipă interdisciplinară care să vadă și să consulte pacientul, și oncolog, și anatomo-patolog, și chirurg și tot ce mai are nevoie pentru a pleca lămurit de acolo. La noi nu se întâmplă așa ceva, iar pacientul chiar nu știe încotro să o ia.

Noi asta facem, ghidăm oamenii prin tot acest proces, fie în țară, unde mi-am format deja o rețea de medici foarte buni cu care colaborez și, practic, trimit pacienții la medici la care m-aș duce și eu, fără niciun fel de interes ori câștig. Și, crede-mă, este nevoie și de second-opinion. Și eu, și Monica Althamer, colega mea, am adunat ditamai dosarul cu greșeli care pornesc, în general, de la examenul histo-patologic. Pacientul primește aici un diagnostic, iar dacă cere un altul, la alt anatomo-patolog, noroc că avem mulți buni și în țară, primește un cu totul și cu totul alt rezultat”.

Munca în MagiCAMP o ajută pe Silvia Coman să uite drama prin care a fost obligată să treacă. În același timp, munca ei in MagicCAMP este deosebit de importantă pentru micuții pacienți și pentru familiile acestora care au, astfel, un ajutor calificat în lupta cu una dintre cele ami cumplite maladii ale lumii contemporane.

Sursă foto: Silvia Coman-FB