Uncategorized

Singura femeie din Europa de Est care face transplant de ficat este o româncă

Chirurgul Doina Hrehoret are o poveste de viață fascinantă. Chirurgia e o lume a bărbaților, iar asta nu ține de niciun cliseu. E o realitate universală în spitalele lumii și, când e vorba de cea mai complexă formă a ei, transplantul, pacienții duc o luptă interioară cu ideea de a fi operați de o femeie.

Dr. Doina Hrehoret, de la Institutul Clinic Fundeni, e fosta eleva a Profesorului Irinel Popescu și actuala lui mână dreaptă la secția condusă de dânsul. Ea e și „omul lui Dumnezeu” printre muritorii disperați care ajung la etajul 3, chirurgie hepatică.

E singura femeie din România și unica din Europa de Est care transplantează ficat.O româncă firava, de 48 de kilograme, cu ochi mari, albastri, cu voce fină și zâmbitoare, are atâta sânge rece încât poate să mute un ficat dintr-un om în altul, să lucreze peste zece ore cu bisturiu, ace, pompe. Transplantul de ficat este considerata cea mai complexă și dificilă operație, însă este o treabă obișnuită pentru acest medic.

„E greu să nu ai viață socială, să nu ai familie, să fii disponibil la orice oră din zi și din noapte, să stai cu telefonul deschis tot timpul și în momentul în care primești un apel să te mobilizezi ca la armată.

Ca să nu mai vorbesc de noaptea dinaintea transplantului, o noapte semi-albă. Din cauza programului de zbor, medicii plecați la recoltare ajung cu ficatul la spital dimineața, în jurul orei 7. Pentru a scădea timpul de ischemie rece, recoltarea începe târziu și pe la ora 2 dimineața primim ultimele informații, care sunt, de fapt, cele mai importante.

În acel moment se decide cine va primi ficatul. Uneori, datele furnizate de Agenția Națională de Transplant înainte de recoltare (n.r. – vârsta donatorului, antecedentele lui medicale, analizele de laborator, ecografia) pot sugera un donator ideal, care ar impune alegerea unui receptor ideal (n.r. – pacient tânar, cu boală hepatică avansată, dar fără cancer, cu speranță de viață mare postoperator), mai spune medicul.

Este o cursă contracronometru, în care medicul Hrehoreț face față cu brio fiecărei provocări, iar acest lucru îi aduce satisfacții foarte mari.