Uncategorized

Singura femeie din Europa de Est care face transplant de ficat este o româncă

Singura femeie din Europa de Est care face transplant de ficat este o româncă. Chirurgul Doina Hrehoret are o poveste de viață fascinantă. Chirurgia e o lume a bărbaților, iar asta nu ține de niciun cliseu. E o realitate universală în spitalele lumii și, când e vorba de cea mai complexă formă a ei, transplantul, pacienții duc o luptă interioară cu ideea de a fi operați de o femeie.

Dr. Doina Hrehoret, de la Institutul Clinic Fundeni, e fosta eleva a Profesorului Irinel Popescu și actuala lui mână dreaptă la secția condusă de dânsul. Ea e și „omul lui Dumnezeu” printre muritorii disperați care ajung la etajul 3, chirurgie hepatică.

E singura femeie din România și unica din Europa de Est care transplantează ficat.O româncă firava, de 48 de kilograme, cu ochi mari, albastri, cu voce fină și zâmbitoare, are atâta sânge rece încât poate să mute un ficat dintr-un om în altul, să lucreze peste zece ore cu bisturiu, ace, pompe. Transplantul de ficat este considerata cea mai complexă și dificilă operație.