Uncategorized

Slujbă oficiată în limbile română şi ROMANI la Cluj

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, a oficiat, sâmbătă, în premieră, la o biserică din Turda, slujba de Liturghie în limbile română şi romani, pentru a marca Ziua Internaţională a Romilor.

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, a oficiat, sâmbătă, slujba de Liturghie la Parohia misionară pentru romi „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din zona Turda-Fabrici, alături de mai mulţi preoţi printre care Marin Trandafir Roz, primul preot rom din judeţul Cluj, hirotonit în luna ianuarie 2019 cu misiunea de a deservi comunităţile de romi de pe raza municipiilor Turda şi Câmpia Turzii.

Slujba de Liturghie a fost una inedită, deoarece, în premieră, a fost oficiată în limbile română şi romani, pentru a marca Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită anual în data de 8 aprilie.

PREMIERĂ în România: Slujbă oficiată în limbile română şi ROMANI la Cluj

În cuvântul său de învăţătură, mitropolitul Clujului a vorbit despre semnificaţia postului, susţinând că este nevoie în această perioadă a postului Paştelui şi de rugăciune.

„Postul şi rugăciunea merg mână în mână. Postul ne ajută dacă suntem oameni buni, dacă facem rele nu ne ajută la nimic”, a spus înaltul ierarh ortodox.

În final, IPS Andrei a oficiat şi o slujbă de parastas în memoria victimelor deportării în lagărele naziste din Auschwitz-Birkenau şi Transnistria.

De asemenea, copiii prezenţi au primit dulciuri şi cărţi de rugăciune din partea mitropolitului Clujului.

Ziua de 8 aprilie este sărbătorită drept Ziua Internaţională a Romilor din anul 1971, cu ocazia Primului Congres Internaţional al romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra, când au fost stabilite imnul internaţional al romilor „Gelem, Gelem”, steagul romilor şi limba comună – limba romani.

În România, ziua de 8 aprilie este considerată sărbătoarea etniei rome în urma adoptări unei legi în anul 2006.

sursa: Ziua de Cluj