Societatea scriitorilor din Bistrița-Năsăud a premiat cele mai bune cărți din 2018. FOTO

Sala „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a găzduit vineri, 14 iunie 2019, a XII-a ediție a Galei Scriitorilor SSBN, dedicată premierii celor mai bune volume publicate de scriitori bistrițeni (și nu numai!) in cursul anului 2018.

Amfitrionul întâlnirii a fost președintele societății, prof. Andrei Moldovan, care a anunțat că SSBN s-a transformat în asociație cu personalitate juridică, ceea ce face posibil ca finanțarea premiilor, acordată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, să se facă prin această asociație.

„Aceste premii ale SSBN ne arată că avem o viață literară foarte diversificată, care se regăsește și are rezonanță a întregii regiuni și a României, chiar. Mulți dintre autorii pe care îi premiem aici sunt autori vizibili și în plan național”, a spus Andrei Moldovan în preambulul anunțării premiilor. Juriul, compus din Vasile George Dâncu, Icu Crăciun, Virgil Rațiu, Menuț Maximinian și Andrei Moldovan (președinte) a luat în seamă nominalizările făcute la sfârșitul lunii ianuarie și a acordat următoarele premii:

– Premiul „Andrei Mureșanu” pentru poezie i-a revenit volumului „Fractali”, a scriitorului David Dorian, apărut la Editura Charmides, cu un laudatio rostit de Victor Știr;

– Premiul „Liviu Rebreanu” pentru proză, teatru, jurnal l-a primit scriitorul Alexandru Uiuiu pentru romanul „Țara ascunsă”, de asemenea, apărut la Editura Charmides. Laudatio a fost rostit de prof. Daniela Fulga;

– Premiul „Gavril Scridon” pentru critică, istorie literară și eseu a fost acordat pentru volumul „Coșbuc – convergențe literare blăjene” scriitorului Ion Buzași, Editura Charmides, care a beneficiat de un laudatio rostit de scriitorul Iacob Naroși;

– Premiul „Radu Petrescu” pentru un scriitor care nu este membru al SSBN i-a revenit epigramistului Lucian Perța, din Vișeul de Sus, pentru volumul „Zâmbind prin anotimpuri”, apărut la Editura Eikon. Laudatio rostit de scriitorul Icu Crăciun.

SSBN a acordat și trei diplome de excelență pentru autorii unor volume care nu au intrat în cadrul categoriilor de nominalizări, dar care „sunt niște cărți de referință”, cum a motivat Andrei Moldovan. Prima diplomă de excelență a fost acordată pentru cartea „Transilvania din cuvinte”, antologie de scriitori din Transilvania apărută la Editura Școala Ardeleană, îngrijită de Irina Petraș. O altă diplomă de excelență a fost acordată pentru volumul „Anul 1918 în județul Bistrița-Năsăud”, Editura MEGA, îngrijit de Cornelia Vlașin, Ioan Pintea și Adrian Onofreiu, iar cea de a treia a fost acordată pentru volumul „Orizont liric”, Editura Limes, îngrijit de Mircea Măluț.

A urmat un recital de poezie dedicat lui Mihai Eminescu, susținut de scriitorii care au participat la Gala Scriitorilor SSBN.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.