DIN TRANSILVANIA

Spitalul Județean de Urgență Bistrița va dispune de o tehnologie de vârf pentru secția de Neurochirurgie

Secția de neurochirurgie a Spitalului Județean devine și mai performantă, odată cu venirea #NEURONAVIGAȚIEI. O tehnologie de vârf care răspunde tendințelor actuale ale chirurgiei minim-invazive, un adevărat #GPS care ghidează medicul neurochirurg, ajutând la reușita operației, mai ales în cazul tumorilor aflate în zone profunde ale creierului sau greu accesibile.

Neuronavigația este un sistem computerizat care consta în redarea pe un monitor a unor imagini #3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului. Mai exact, instrumentele folosesc niște senzori și camere de filmat, încât știi în fiecare moment unde este vârful fiecăruia, navigând practic prin creierul pacientului, în timp real. De asemenea, cu ajutorul său și instrumentele nenavigabile devin navigabile.

Și nu este doar atât! Poți să faci biopsii din tumori, prin abord minim invaziv, dar și „planning preoperator”. Adică, să stabilești dinainte întreaga operație, pe baza unor investigații neuroimagistice. Astfel, tumorile craniene se pot extirpa cu precizie micrometrică.

Cu ajutorul neuronavigației, ai siguranța că tumora a fost scoasă în întregime, se reduce riscul leziunilor asupra creierului viabil, ce ar putea surveni în timpul operației, ceea ce favorizează și o recuperare mai rapidă a pacienților.
Beneficiile pentru aceștia sunt majore, evitându-se și lezarea unor structuri importante sau arii vitale din creier, ca de exemplu aria motorie sau centrul vorbirii.

Prin întreaga logistică: neuronavigația, ecograful, microscopul operator, aspiratorul ultrasonic, high speed drill-ul, secția noastră de neurochirurgie și Spitalul Județean, se ridică la performanțe de nivel european.”- a explicat medicul specialist neurochirurg Andrei Farcaș-Rotariu de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița

Investiția este realizată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, împreună cu Ministerul Sănătății, în valoare de 1.200.000 lei ( 252.021 euro), cu ajutorul căreia echipa de medici specialiști va salva vieți!

sursa: Facebook Emil Radu Moldovan