DIN TRANSILVANIA

Statuia Generalului Gheorghe Mărdărescu, dezvelită la Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca a avut loc dezvelirea statuii Generalului Gheorghe Mărdărescu, generalul care a condus trupele Armatei Române în incursiunea din Ungaria, pentru îndepărtarea regimului comunist condus de Bela Kun.

“Am participat astăzi, alături de reprezentanți ai mediului academic, autorități locale și naționale, la ceremonia de dezvelire a statuii Generalului Gheorghe Mărdărescu. Comunitatea clujeană oferă astfel o recunoaștere a timpului nostru față de acțiunile militare eroice ale acestui general român în Transilvania, pentru apărarea actului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și a Europei Centrale față de flagelul regimului bolșevic al lui Bela Kun.

Faptele Generalului constituie un reper simbolic pentru tinerele generații, demonstrând că există momente când unitatea, pacea, drepturile și libertățile democratice trebuie apărate cu orice preț. Generalul de elită Gh. Mărdărescu a avut un rol decisiv în conturarea României moderne, în stoparea ascensiunii bolșevice în Europa, respectiv crearea premiselor instaurării unui regim constituțional și democratic” a precizat primarul Emil Boc.

Statuia generalului Gheorghe Mărdărescu este situată în fața Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

La ceremonie au luat cuvântul dl Mihai Daraban, președintele CCIR – Camera de Comerț și Industrie a României, dl Gabriel Leș, ministrul Apărării Naționale, academician Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. Ceremonia s-a desfășurat în prezența d-lui Valentin Tănase, artistul care a realizat statuia.

Eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie a României, cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca.