Uncategorized

Steagul prințesei Sisi, expus la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei prezintă în această lună, începând din 12 septembrie, steagul Elisabetei de Wittelsbach (1837-1898), numită și prințesa Sissi, împărăteasă a Austriei (soția împăratului Franz Joseph I) și regină a Ungariei. Evenimentul este menit a marca împlinirea, la data de 10 septembrie, a 120 de ani de la asasinarea  acesteia, la Geneva,  de către un anarhist italian. Steagul Elisabeta a fost confecționat în anul 1900 de către Societatea Carpatină Ardeleneană din Cluj, din mătase albă, cu ambele laturi preserate cu motive decorative tipice broderiei domnești maghiare. Broderiile sunt în culori vii, cu fire de mătase și fire metalice de aur și argint. Pe una din laturi, într-un medalion central, este reprezentat bustul împărătesei încadrat de un chenar din   Chenarul  lalele brodate, acestea simbolizând feminitatea. Acest steag ilustrează cultul dedicat împărătesei Elisabeta de către maghiarii din Cluj, după 1898, anul morţii acesteia.

,,La Cluj, în amintirea împărătesei a fost ridicată o statuie, s-a construit un pod şi un spaţiu de agrement şi promenadă, au fost amplasate plăci comemorative, s-au plantat arbori. Cultul împărătesei a fost legat de interesul pentru frumuseţile naturale, ceea ce explică manifestările comemorative organizate de Societatea Carpatină Ardeleană. Steagul a fost terminat în vara anului 1900, dar expunerea sa publică a avut loc doar în 12 octombrie 1902. În ziua respectivă, după inaugurarea festivă a statuii lui Matia Corvin, din centrul oraşului, s-a procedat şi la deschiderea muzeului Societăţii Carpatine Ardelene, în Casa Matia Corvin” se arată în comunicatul postat pe site-ul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (foto).

Elisabeta de Wittelsbach (născută la 24 decembrie 1837 la Muchen – decedată la 10 septembrie 1898 la Geneva) a fost soția împăratului  Franz Joseph al Austriei care a domnit între anii 1848-1916, având una dintre cele mai lungi domnii din Europa.