Uncategorized

Superstiții în noaptea dintre ani

Anul Nou bate cu putere la ușă. Mai sunt doar câteva ceasuri până când vom păși în 2019. Deși suntem în mileniul trei, se păstrează din vremuri străvechi câteva superstiții legate de această noapte.

Astfel, se spune că imediat ce trecem de miezul nopții este bine să mâncăm pește ca în noul an să înaintăm repede, ca peștele în apă. În unele comunități se crede că e bine să se consume păstrăv, pentru a fi iute și curat ca acesta. Se poate mânca și carne de gâscă, pentru a depăși  problemele cu ușurință, așa cum gâsca plutește pe luciul apei. Este însă de evitat carnea de găină deoarece norocul se poate împrăștia la fel cum împrăștie găina nisipul când scurmă. Neapărat, în noaptea de Revelion trebuie să bem un pahar de șampanie până la fund, pentru că în acest fel avem șanse să ni se îndeplinească toate dorințele.

De asemenea, este bine ca noaptea de Revelion să ne prindă cu datoriile plătite (altfel vom fi îndatorați tot anul care vine) și cu bani în buzunar pentru a avea un an bun din punct de vedere financiar. Tot pentru a atrage banii, dar și sănătatea în casă, în noul an, este bine să spargem un dovleac în noaptea de Revelion.

În unele zone din țară se crede că atunci când bate ceasul ora 12, trebuie să deschidem larg ușile pentru ca anul vechi să iasă și să poată intra nestingherit noul an. Totodată, pentru a alunga spiritele rele din casă și din înprejurimile acesteia, este recomandat să ne distrăm cât mai mult pentru că energia și zgomotul nu permit spiritelor rele să se apropie, iar pentru a atrage sănătatea și norocul se recomandă dansul în aer liber.

Se mai spune că, este bine ca în noaptea dintre ani să îmbrăcăm haine noi pentru ca așa vom atrage cadouri în anul care începe. Dacă vrem să atragem dragostea, atunci trebuie să purtăm o haină de  culoare roșie. Este de evitat să fim supărați în prima zi a anului, deoarece legenda spune că vom avea un an trist și cu evenimente neplăcute.