Tăriceanu despre poziția Comisiei de la Veneția: „O opinie politică, foarte subțire”

Opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei din România este una „extrem de subţire” care, fiind una preliminară, nici nu trebuia făcută publică, a declarat duminică preşedintele Senatului şi al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit acestuia, opinia Comisiei de la Veneţia este de fapt „o opinie politică”.

„Am citit şi eu acel document intitulat „Opinie preliminară” a Comisiei de la Veneția. În primul rând, un astfel de document, denumit „Opinie preliminară”, nu trebuia făcut public, pentru că el presupune că urmează să fie în continuare modificat. Nu ştiu care sunt procedurile prin care se ajunge la opinia finală, dar prima remarcă pe care vreau să o fac pe fond: acest document este un document care din punct de vedere juridic mi s-a părut extrem de subţire. Este un document politic, este o opinie politică exprimată în acest document din partea Comisiei de la Veneţia şi nu e normal. Comisia de la Veneţia trebuia să analizeze chestiunile de ordin juridic, nu opţiunile politice.

Am văzut că este o critică legată de înfiinţarea acelei secţii de procurori în cadrul Parchetului General, care va avea ca sarcină să ancheteze diferite fapte comise de magistraţi. Pun o simplă întrebare: adică până acum, când aceste anchete erau făcute de procurorii DNA, care în acelaşi timp instrumentau şi dosare care ajungeau la judecători, să fie judecate, deci aceiaşi judecători urmau să fie astăzi o parte anchetaţi de DNA şi pe de altă parte, să judece dosarele instrumentate de ei. Nu ne punem un semn de întrebare enorm: cum putea să funcţioneze acest mecanism, cum putea să se asigure independenţa judecătorilor în asemenea condiţii?

Văd că reprezentanții Comisiei de la Veneția tratează lucrurile astea cu o superficialitate care pe mine mă sperie, efectiv mă sperie. E numai un exemplu şi cred că abundă raportul acesta în astfel de situaţii.

În ceea ce priveşte opţiunile politice pe care le avem noi în domeniul politicii penale, în domeniul organizării justiţiei, cred că filtrele pe care le-am avut şi care au funcţionat inclusiv la Curtea Constituţională au fost suficiente şi, nu în ultimul rând, mai spun încă ceva: nu ştiu dacă ţări precum Franţa, Germania, Olanda, Italia, etc, din Occident, în momentul în care fac modificări în ceea ce priveşte legislaţia privind funcţionarea justiţiei sau legile penale, cer aviz Comisiei de la Veneţia”, a precizat Tăriceanu pe Facebook, în urma răspunsurilor pe care le-a dat în cadrul unei emisiuni televizate.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.