ACTUALITATE, Uncategorized

Tinerii dezavantajați se vor putea angaja, timp de 24 de luni în instituții publice

Senatul a adoptat în şedinţa plenului de pe 5 martie, în unanimitate (95 de voturi ‘pentru’), proiectul de lege al Guvernului potrivit căruia tinerii dezavantajaţi se vor putea angaja, timp de 24 de luni, în instituţiile publice locale, pentru a dobândi diverse competenţe.

Potrivit actului normativ, instituţiile publice locale vor fi implicate în procesul de integrare pe piaţa muncii a tinerilor dezavantajaţi, pentru a-i sprijini să capete experienţe, competenţe şi abilităţi care vor putea fi valorificate ulterior în mediul privat. Sunt vizaţi tinerii cu vârsta între 16 şi 26 ani, care nu au o vechime în muncă mai mare de 12 luni, care fie se află în sistemul de protecţie a copilului sau provin din acesta, fie au cel puţin un copil în întreţinere.

,,Un procent de 5% din totalul posturilor specifice personalului contractual din instituţiile publice va fi atribuit, în mod exclusiv, tinerilor dezavantajaţi, pentru o perioadă de 24 de luni, cu condiţia ca acestea să fie vacante. La finalul celor 24 de luni, contractul individual de muncă încetează de drept, iar postul va putea fi ocupat de o altă persoană aflată într-o situaţie similară”, precizează Guvernul, în expunerea de motive. Actul normativ va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor cu rol decizional în acest caz.