Uncategorized

Tradiții și superstiții de Sfântul Ștefan

În 27 decembrie, a treia zi de Crăciun, biserica ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ștefan, primul creștin martir, ucis cu pietre de fariseii din Ierusalim deoarece a propovăduit cuvântul lui Iisus.  În unele regiuni din România, se fac pâinițe rotunde, unde cu miere, numite ,,Pâinicile lui Ștefan”, care amintesc de pietrele cu care a fost ucis sfântul. Pâinițele se sfințesc la biserică și se împart copiilor.

Potrivit unei tradiții străvechi, în această zi e bine să aducem în casă o icoană a acestui sfânt, mai ales în casele în care se află cineva bolnav, care ar putea să fie ajutat, astfel, să se însănătoșească. De asemenea, în această zi e bine să nu uităm de cei trecuți în neființă în împrejurări dramatice și să împărțim pachete cu mâncare în numele acestora. Dacă te afli în dușmănie cu cineva, e bine să te împaci în această zi, deoarece Sfântul Ștefan va face reconcilierea mai durabilă. În schimb nu e bine să lucrezi prin casă, nici măcar să faci curățenie, ci să petreci ziua în odihnă, cinstindu-l pe Sfântul Ștefan, după cum e de evitat deplasările care presupun un anumit risc.

În această zi, în jur de 400 000 de români își sărbătoresc onomastica. Prenumele de Ștefan provine din limba greacă unde ,,Stephanos” înseamnă ,,coroană, ghirlandă, cunună”, ceea ce semnifică răsplata celor întorși victorioși din luptă.