Uncategorized

UBB este prima universitate confirmată „world-class”, adică de cinci stele, din România!

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este prima universitate de cinci stele confirmată în România prin auditul internaţional QS STAR al companiei britanice Quacquarelli Symonds (QS), compania care realizează şi clasamentul QS al universităţilor lumii, unul dintre cele mai utilizate clasamente ale universităţilor astăzi.

Acest nivel, şi anume QS*****, corespunde unei universităţi globale, de talie mondială – o universitate de cinci stele este de talie mondială în multiple arii academice, bucurându-se de o reputaţie înaltă şi având facilităţi academice avansate şi personal educaţional şi de cercetare recunoscut internaţional („A typical five stars university is generally world class in a broad range of areas, enjoys a high reputation and has cutting edge facilities and internationally renowned research and teaching faculty.”).

„Acest rezultat – care nu este un ranking, ci o evaluare comprehensivă – confirmă, independent de noi, ceea ce spunem de o vreme, şi anume că UBB face parte din categoria universităţilor de tip „world-class” ale lumii, adică universităţi globale, de talie mondială. O astfel de universitate este un actor global, ceea ce înseamnă că aceasta contribuie la ştiinţa şi competitivitatea internaţională, dar şi că utilizează acest lucru pentru a asigura avantaje competitive ţării şi regiunii din care face parte. Este ca şi cum am intra la fotbal în Liga Campionilor! Nu suntem însă naivi şi ştim că între „campioni” nu avem încă performanţele apropiate celor mai buni sau dorite de noi aspiraţional. Aşadar, acum trebuie să ne consolidăm aici situaţia şi să obţinem o poziţie cât mai bună şi cât mai stabilă în următorii ani. Apoi, pe termen mediu şi lung, ţinta va trebui să fie „QS*****Plus”, care arată un nivel de elită aspiraţional!” , declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Rectorul UBB continuă afirmând că: „acest rezultat nu este neaşteptat, platforma „world-class” fiind explorată încă din 2016 şi asumată explicit ca obiectiv în programul ProUBB+ din 2019/2020. În plus, de ani de zile UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii, astfel că tinerii din ţară pot primi o educaţie de calitate la costuri larg accesibile, pe o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.), fără să fie nevoiţi să plece la studii în străinătate. În fine, UBB are grupuri academice cu lideri care se află între primii 1% (WoS) sau primii 2% (Scopus) cei mai citaţi oameni de ştiinţă în domeniile lor sau în toate domeniile ştiinţei reunite, aceste domenii atrăgând studenţi şi personal academic din străinătate şi oferind competitivitate ţării la nivel internaţional.”

În final, rectorul UBB adaugă: „Am ţinut să facem acest audit internaţional pentru a avea un diagnostic obiectiv, prin raportare la standarde de calitate definite internaţional, astfel încât să putem apoi gândi politici academice bazate pe dovezi. Acest lucru este important în ţări în care sistemele de evaluare nu sunt încă foarte avansate şi/sau ancorate puternic în cele mai complexe practici internaţionale şi/sau pentru universităţi aflate în faza de aderare şi ancorare fermă în cele mai avansate practici şi standarde academice internaţionale. În acest sens, UBB a inspirat şi alte universităţi din ţară, care au urmat apoi demersul început în 2018 de UBB şi sperăm să le încurajăm şi pe altele.”

Auditul internaţional QS STAR analizează comprehensiv o universitate pe opt (8) dimensiuni: (1) Predare, (2) Angajabilitate, (3) Internaţionalizare, (4) Cercetare/Dezvoltare academică, (5) Facilităţi academice/Învăţare non-tradiţională (online), (6) Specializări academice, (7) Artă şi cultură, (8) Inovare.

Mai multe despre metodologia QS STAR se pot afla accesând linkul http://www.iu.qs.com/wp-content/uploads/2013/01/QS-Stars-Brochure_2013_.pdf. Universităţile evaluate pot alege dacă rezultatul auditului este public sau nu, adesea universităţile cu rezultate încă nesatisfăcătoare pentru angajamentele lor alegând să nu-l prezinte public, ci să-l utilizeze cu rol diagnostic, pentru politici interne de dezvoltare (ex. peste jumătate din universităţile evaluate au avut în prima analiză din 2012 scoruri de 0, 1 sau 2 stele).

*** UBB este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 oraşe/21 localităţi şi 13 judeţe). De asemenea, UBB are cel mai complex profil academic din România, având trei linii oficiale de studiu – română/maghiară/germană -, alături de numeroase programe în engleză şi franceză, cu un profil academic comprehensiv – de la arte şi ştiinţe umaniste, la ştiinţe sociale, ale vieţii şi ale naturii, până la matematică, informatică, inginerie/tehnologie – şi cu cea mai complexă ofertă teologică de pe continent. De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, fiind astăzi adesea cea mai bine poziţionată în rankingurile universitare globale şi pe domenii, de cinci ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. Din 2020, UBB a fost acceptată ca cea mai reprezentativă universitate din sud-estul Europei în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene „world-class/research-intensive”.

Direcţia Comunicare şi PR a UBB