DIN TRANSILVANIA, Uncategorized

Ultimele săptămâni de misiune, în teatrul de operații din Afganistan, pentru ,,Șoimii Carpaților”

Au trecut cinci luni de la plecarea militarilor Batalionului 812 Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților” în  teatrul de operații din Afganistan, pentru a lua parte la misiunea NATO ,,Resolute Support”. Au trecut, de atunci, în România, sărbători și evenimente importante pe care militarii bistrițeni le-au marcat și ei în  Baza Militară Aeriană din Kandahar, cu gândul și cu sufletul alături de români. Astfel, de Ziua Armatei României (25 octombrie), Ziua Națională și Centenarul Unirii (1 decembrie), dar și cu ocazia sărbătorile de iarnă, ,,Șoimii” au organizat diferite activități pentru militarii statelor aliate aflați în Baza Aeriană Kandahar, arătând tuturor mândria de a fi român și de a reprezenta cu cinste România la cel mai înalt nivel. Toate aceste sărbători au fost încărcate de emoție pentru militarii bistrițeni, dar și de apropiere sufletească de cei dragi din România.

Zilele au trecut una după alta, lunile s-au scurs încetul cu încetul, iar acum, ,,Șoimii” își fac planuri pentru întoarcerea acasă unde sunt așteptați cu nerăbdare de familiile care au petrecut sărbătorile de iarnă cu nostalgia anilor trecuți, când cel drag, aflat acum în Afganistan, era acasă. Sunt ultimele săptămâni de misiune a militarilor bistrițeni. De la sfârșitul acestei luni, ei vor începe să se întoarcă treptat, în mai multe serii, din Afganistan, locul lor, în teatrul de operații, fiind luat de militarii Batalionului 300 Protecția Forței ,,Sfântul Andrei” din Galați.

Unitate de elită a Armatei României, Batalionul 812 Infanterie ,,Șoimii Carpaților” din Bistrița, înființat la 1 martie 1995 în Garnizoana Dej şi dislocat la 1 august 1995 în Garnizoana Bistriţa, a executat misiuni în teatrele de operații din Angola (în anul 1997), Irak (2004-2005) și Afganistan (între anii 2002-2003, 2006-2007 și 2010 – 2011 și 2014 – la nivel de companie-KAF-GDA).

Text: Cristina Rusu

Sursă foto: cpt. Andreea Bîrzu, plt adj Radu Bungărdean