Un tânăr român, student și angajat al Ministerului Economiei și Finanțelor din Franța, replică pentru Eugen Teodorovici

În ultimele zile, ministerul Finanțelor Eugen Teodorescu a anunțat unele măsuri care urmează să fie luate în privința studenților, respectiv reducerea numărului de călătorii gratuite și obligarea acestora să rămână în țară după finalizarea studiilor universitare.

La aflarea acestor declarații ale ministrului Teodorovici, un tănăr bistrițean, student, dar în același timp și angajat al Ministerului Economiei și Finanțelor din Franța, a dat o replică autorităților de la București prin intermediul unei rețele de socializare.

Iată mai jos postarea tânărului Dan Mădălin Pavel:

,,Nemaiștiind cum să „convingă” românii să rămână în țară sau să se întoarcă în România, ministrul Teodorovici lovește din nou, de data aceasta dorind să îi oblige pe studenți să rămână în România după finalizarea studiilor. Explicația lui: statul român investește foarte mult în studenți, iar mulți dintre aceștia se duc să muncească în altă țară.

Aberație totală.

Principalul contraargument este că unul dintre pilonii pe care s-a format și funcționează Uniunea Europeană este libera circulație a persoanelor. Iar aici, nicio explicație suplimentară nu mai e necesară.

În al doilea rând, problema este că statul investește bani în studenți, dar îi investește prost. Să luăm exemplul Franței: dacă obții o bursă de studiu, iar tu ești absent la mai mult de 3 ore la același curs sau dacă nu te prezinți la examene, dai bursa înapoi. În plus, cele 3 absențe îi dau voie profesorului să îți scadă nota la un anumit curs sau, mai rău, la 3 absențe nu promovezi din start acel curs. Deci prezențele sunt obligatorii, iar fiecare profesor știe că trebuie să facă prezența, lista cu semnătura fiecărui student transmițând-o mai apoi la secretariat. În acest caz, orice student bursier (și nu numai) se simte constrâns (în sens bun) să meargă la facultate.

În România, statul oferă locuri bugetate, dar nu impune studentului nicio prezență obligatorie la cursuri, nimic. Un student român poate să primească timp de un semestru o bursă de câteva sute de lei (pe lângă locul bugetat), dar să nu meargă la niciun examen (din fericire, acel student cu siguranță nu mai primește bursă în semestrul II). Pe lângă asta, statul finanțează mult prea multe locuri bugetate. Ce ar fi ca acele locuri să fie acordate doar unui număr redus de studenți, care într-adevăr merită? Nu din 150 de studenți, 100 sunt la buget.

Din punctul meu de vedere, odată ce reușești să obții un loc la buget și o bursă de studiu, nicio absență nu ar trebui trecută cu vederea.

Pe lângă asta, să nu mai spun că statul nu te încurajează în niciun fel să rămâi în țară. După 5 ani de studii, câștigi mai puțin decât un șofer la Primărie, niciun avantaj, nimic. Dacă în România aveam beneficiile și oportunitățile pe care le-am avut în Franța, aș fi rămas în România cu siguranță. Dar la noi, valoarea vine pe locul 2. Încă.

Sunt convins că o astfel de aberatie nu se va materializa curând, dar mă uimește cum un ministru poate debita așa ceva, fără nicio cenzură.

Și se miră de ce Diaspora și tineretul nu îi votează… Se miră degeaba”

Sursă foto: Dan Mădălin Pavel

Recommended For You

About the Author: Rusu Cristina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.